fbpx

Donațiile fictive către partidele politice sunt spălare de bani. Ce facem?

Cum se pot spăla banii prin intermediul partidelor politice? Simplu. Un grup de persoane semnează un formular conform căruia declară că a făcut o donație, nu plătesc nici un ban, iar banii apar direct în contul partidului nu se știe de unde. Proveniența banilor poate fi oricare – de la mită la crimă organizată. Este o practică prea răspândită și acceptată în Moldova și cumva nu i se spune pe nume. Se numește spălare de bani.

Am adresat un demers către Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție solicitând să investigheze cazurile care au apărut în vizorul opiniei publice la subiectul donațiilor fictive. În special, am în vedere cazul donațiilor fictive pentru Partidul Democrat în raionul Criuleni din martie 2018. Din câte știu, instituțiile nu s-au autosesizat atunci, dar ar fi cazul să o facă. Să vedem cât de amplă a fost operațiunea. A fost la fel și în alte raioane, sau este un caz izolat? Vorbim potențial despre o schemă de spălare de bani care a funcționat ani la rând și prin care s-au legitimizat zeci sau sute de milioane de lei. Lista potențialilor martori este una semnificativă. Oricine a semnat trebuie întrebat dacă a donat cu adevărat sau doar și-a pus semnătura. S-ar putea să iasă la suprafață o chestie foarte curioasă.

Oamenii trebuie să înțeleagă că atunci când își pun semnătura, facilitează crima organizată. Cum funcționează o schemă rudimentară de spălare de bani?

Potrivit Asociației Internaționale de Conformitate, schema cea mai simplă de spălare a banilor funcționează în trei etape:

  1. Plasarea – etapa în care sunt introduse fonduri nelegitime în sistemul financiar;
  2. Stratificarea – etapa substanțială a procesului în care proprietatea este „spălată”, iar apartenența și sursa ei sunt ascunse;
  3. Integrarea – etapa finală în care proprietatea „spălată” este reintrodusă în economie ca una legitimă.

În calitate de intermediari la spălarea banilor servesc casinourile, restaurantele, spălătoriile auto la urmea urmei. În Moldova intermediarii pot fi chiar partidele politice:

Un an în urmă am încercat să explicăm detaliat și argumentat asta (aici în română și aici în engleză). Atunci nu aveam cu cine vorbi în PG și CNA. Să sperăm că acum avem.

Mai jos demersul de azi, adresat PG și CNA:

******************

PS: Cuvintele sunt o forță de neoprit. Blogul acesta este la autofinanțare. Poți să-l susții pe Patreon.