fbpx

(Din nou) despre spălarea banilor prin partidele politice.


În adresa mea a venit o petiție despre un subiect la care m-am referit de curând: donațiile fictive către partidele politice care sunt nimic altceva decât spălare de bani. Textul petiției descrie cu amănuntul o schemă de donații către Partidul Democrat, de data asta în raionul Fălești. Persoana afirmă că a fost impusă să semneze că ar fi donat două salarii la Partid, în realitate doar a semnat. Doar un caz dintr-o schemă, imensitatea căreia nu o cunoaștem. 

Petiția conține nume de persoane și date concrete. Practic, este o mărturie, așa că am trimis-o chiar azi la Procuratură și la CNA. Nu vreau să o dau publicității, pentru că risc să prejudiciez o potențială anchetă. Pot doar să spun – da, este vorba de același Partid Democrat. 

Am vorbit ieri cu petiționarul, i-am mulțumit pentru curaj, i-am spus că o remit instituțiilor competente și să se aștepte să fie contactată de instituții. Am încurajat petiționarul să spună tot ce știe, iar în cazul în care va fi intimidat de oricine, să ia legătura cu noi. 

Refuz să cred că este un caz izolat. Au fost și alte raioane (de exemplu, Criuleni) în spațiul public și sunt sigur că este doar vârful icebergului.  În cazul în care instituțiile vor binevoi să-și facă treaba, probabil ar urma să meargă după lista donatorilor, să le ia fiecărui donator mărturii dacă au donat cu adevărat bani, sau doar au semnat. Magnitudinea acestei scheme putem doar să ne-o imaginăm, cum am mai zis. 

Mai repet: donațiile fictive către partide politice sunt spălare de bani. Un an în urmă în CPR am încercat să explicăm detaliat și argumentat asta (aici în română și aici în engleză).

Când sate întregi semnează că ar fi donat, nu donează nici un leu, dar banii totuși apar pe contul partidului, are loc legitimizarea unor sume imense de cash cu proveniență obscură. După ce au ajuns pe contul de partid curați-curăței, banii intră în circuitul legal – chirii, publicitate (de exemplu, tot la mass-media ta), salarii, etc. Dar proveniența lor, în cazul donațiilor fictive, este de facto ilicită.

Faptul că asta este o normalitate la noi în țară trebuie să ne înspăimânte și să ne îngrijoreze.

După debarcarea lui Plahotniuc, cel mai mare risc pe termen lung pentru democrația noastră îl prezintă finanțarea netransparentă a partidelor. Corupția politică, la rândul său, alimentează corupția din alte sectoare și le transformă în sursă de venit. Așa un ecosistem.

Plahotniuc a fugit din țară, dar se va comporta ca orice fost dictator, continuând să arunce cu bani în partide din așa-zisa opoziție, pentru că rezerve mai are și mai are marea dorință să revină în țară, sau cel puțin să facă stricăciuni de la distanță. De aceea acum este momentul crucial să avem o ofensivă pe transparența finanțării partidelor.

Mai jos adresarea mea. Textul petiției prefer să nu-l public, pentru moment. Dacă mai știți istorii similare, contactați-mă.