fbpx

Coaliția PD-PSRM. Care este miza?

După cinci luni de guvernare în interesul cetățeanului, elitele corupte, care niciodată nu au culoare politică, s-au regrupat pentru a relua controlul asupra întregului sistem. Coaliția PD-PSRM, oficializată săptămâna trecută de Igor Dodon, este o expresie a corupției, o dovadă a faptului că există oameni care vor să mențină statul capturat, pentru că așa e mai ușor să-l furi. Ei se vor alinia sub oricine este gata să îi accepte.

Această coaliție este o știre proastă pentru oamenii simpli, care așteaptă justiție și reforme adevărate. Demiterea guvernului Maia Sandu, un guvern orientat spre reforme, este un semnal prost pentru cetățeni, dar și pentru partenerii străini. Niciun partener extern nu va susține financiar o țară care nu vrea reforme și justiție. Guvernul Dodon, chiar din prima zi, reprezintă rezistența la reforme.

Principalul mesaj pe care l-a transmis societății Igor Dodon este simplu (și e ceea ce am știut de la bun început): Dodon nu a vrut niciodată să elibereze țara. El doar a vrut să elimine un concurent. El nu a vrut un procuror independent, pentru că se teme de justiție. El a vrut un procuror care să-l apere de dosare. El nu a vrut reforme și transparență, el a vrut continuarea schemelor. De aceea, chiar din iunie, în timp ce noi făceam reforme, Dodon complota să preia controlul. Între Maia Sandu și Plahotniuc, Dodon a ales, a câta oară, să coopereze cu Plahotniuc. Chiar dacă în iunie noi l-am dat jos pe Plahotniuc împreună, acțiunile lui Dodon demonstrează că am avut motivații total diferite. Noi am vrut să eliberăm țara, iar Dodon a vrut să preia controlul asupra sistemului. 

Partidul Socialiștilor a ratat ultima șansă de a demonstra că este un partid contra corupției. Sunt momente în care ești obligat să alegi de ce parte ești. Ești pentru sau împotriva corupției. PSRM a ales să fie pentru corupție. Orice promisiune a lor despre justiție și stat de drept trebuie egalată cu zero. În iunie noi le-am oferit o mare șansă de a-și reabilita imaginea, după ce au jucat ani buni în aceeași echipă cu Plahotniuc. Noi nu am uitat nici pe o zi că din 2016, PSRM au votat alături de Plahotniuc, dar am fost capabili să dăm asta la o parte. Noi, care am protestat tot acest timp împotriva oligarhiei și pentru justiție, le-am oferit în iunie o șansă unică – de a demonstra că sunt pentru o țară fără hoți. Ei au ratat această șansă și s-au aliniat corupției. Ei sunt pentru hoție. Și-au trădat alegătorul, pentru că frica de procuratură era mai mare. Alături de PD au dat jos un guvern bun și au pus un guvern din paie.

Partidul Democrat, care este într-o criză adâncă de imagine și identitate, a tot încercat în aceste cinci luni să se distanțeze de crimele lui Plahotniuc. Au fost vorbe, nu fapte. Să te distanțezi de Plahotniuc înseamnă să lupți, fără compromisuri, pentru justiție și pentru supremația legii. PD a ratat o mare șansă de a se reabilita, cel puțin parțial, arătând alegătorului său, preponderent pro-european, că își dorește o guvernare bună în țara asta. PD și-a mai demonstrat o dată esența de partid care există pentru scheme, sărind cu prima ocazie în ajutor intereselor corupte din PSRM. Cei din PD se roagă să-l vadă pe Plahotniuc întors în țară.

Noi, blocul ACUM, am demonstrat că rămânem fideli promisiunilor și alegătorilor noștri. După cinci luni de negocieri, compromisuri și amânări, a venit momentul adevărului. S-a ajuns la o chestie principială care nu se cedează – justiția. Aici nu e loc de compromis, pentru că e vorba de soarta oamenilor și viitorul acestei țări. Justiția și supremația legii sunt unicul mod de a asigura un viitor prosper oamenilor acestei țări, salarii și pensii, investiții și infrastructură de calitate. Justiția și prosperitatea merg mână de mână în orice țară a lumii. De aceea, oricine atacă justiția, atacă viitorul prosper al propriilor cetățeni.

De când au demis guvernul, Maia Sandu este acuzată repetat de exponenții PSRM (inclusiv cei „tehnocrați”) că ar fi „încercat să-și subordoneze procuratura”. O aberație din care trebuie să mai cauți. Doar un politician corupt va avea interesul natural de a controla justiția, urmărind scopul simplu să supraviețuiască și să evite pușcăria. Un politician onest nu are necesitatea să controleze procuratura, dimpotrivă – e în interesul său să nu aibă absolut nicio influență neoficială în instituție.

Maia Sandu și-a demonstrat ani la rând incoruptibilitatea, iar Igor Dodon este cel ce a ținut să influențeze selectarea procurorului general. A sărit ca ars atunci când a văzut că s-ar putea să piardă controlul și a dat jos guvernul. S-a speriat. De ce anume s-a speriat? De un procuror pe care s-ar putea să nu-l controleze.

În aceste cinci luni, noi am demonstrat că se poate. Că Moldova are oameni care pot face un guvern care să muncească pentru țară, nu pentru scheme. Acum imaginați-vă o asemenea guvernare care să aibă mână liberă să facă reformele necesare, fără să depindă de un „partener” anti-reformă, timp de patru ani. Hoții s-au speriat imaginându-și așa ceva, au bătut din nou palma și și-au instructat partidele să dea jos un guvern al poporului și să pună unul docil în locul său. Ne-au dat și o lecție valoroasă. Trebuie să luptăm cu toți odată. Nu putem lupta cu ei pe rând, deși poți, tactic, să-i jocu unul împotriva altuia din când în când. Pe termen lung, însă, ei sunt toți laolaltă și totdeauna vor găsi mai multe interese comune între ei, decât cu tine.

Important este să nu disperăm. Am reușit să dăm jos un regim odios în condiții mult mai ostile. În aceste cinci luni am eliminat atmosfera de frică din țara noastră. Asta va rămâne de neschimbat. Avem o țară mult mai liberă decât cinci luni în urmă. Oamenii sunt enervați, dar nu și infectați de frică, iar Igor Dodon nu va putea să bage frica înapoi în noi, oricât s-ar strădui. Acum începe o nouă luptă, în care oamenii noștri sunt mai energizați ca niciodată. Pentru că au simțit gustul victoriei.