fbpx

Ce condiții va avea împrumutul din Rusia?

Cei dinaintea lui Dodon au furat un miliard. Dodon, se pare, vrea să împrumute jumate de miliard (ca să aibă ce fura).

Ieri am aflat că Rusia se împrumută cu jumate de miliard de Dolari pentru a-și construi drumurile proprii. Vreo 3 săptămâni în urmă, Guvernul Dodon a anunțat cu mare tam-tam un împrumut de jumate de miliard de Dolari, tot din Rusia. Asta, fără să ne spună absolut nici o condiție. Aici am scris mai pe lung despre asta. Și aici tradus în rusă. Citiți, dacă nu ați citit, dați share-uri.

Ni s-a promis un împrumut concesional, în condiții foarte avantajoase. Cât de credibil/posibil este asta, în special când Rusia se împrumută cu aceiași bani de la altcineva? Este extrem de important Guvernul să dea explicații despre acest împrumut. Pe 22 noiembrie am cerut informație adițională de la Guvern pe acest subiect. Nimic. Au cam luat apă în gură.

Ni s-a promis că Rusia ne va oferi ajutor. Bine, să vedem cifrele. În anul 2019, bugetul total de asistență externă a Rusiei a fost de 1,14 miliarde Dolari SUA. Dacă acest împrumut este, cu adevărat, concesional (ceea ce l-ar califica drept asistență externă), asta ar însemna că Rusia va canaliza jumate din bugetul său anual doar pentru Moldova, renunțând la alte destinații pentru asistența lor. Acest buget de 1,14 miliarde USD, este pulverizat prin mai multe regiuni ale lumii – de la America de Sud (un recipient important fiind Panama, probabil pentru recunoașterea Osetiei de Sud și a Abhaziei, dar și Venezuela), la Asia Centrală.

Au să renunțe la tot ca să ne dea nouă jumate, sau e ceva ce noi nu știm?

Suma de 1,14 miliarde Dolari este una modestă. Țări mici precum Austria, Finlanda, Spania, Elveția, cheltuie mai mult pe an, decât Rusia. În general, Rusia e un teritoriu mare, dar are o economie mică. PIB-ul Rusiei este aproape egal cu PIB-ul Coreii de Sud. Economia Germaniei (nu mai spun de întreaga Uniune Europeană) este de 2,4 ori mai mare ca a Rusiei. Rusia este o putere regională, pe când Dodon încearcă să creeze percepția unei Rusii atotputernice, capabilă să fie o alternativă și egală SUA și Europei. Minciuni gogonate.

Aici un grafic simplu, să ne ajute să înțelegem cât de mare este diferența dintre o opțiune și alta, între care Dodon vrea noi să vedem semnul egalității.

Eu nu spun să ne certăm cu Rusia, dimpotrivă. Eu spun că trebuie să ne urmăm interesele noastre, iar interesele nu sunt în egală măsură „acolo și acolo”. Și eu spun că, dacă ești demnitar al statului Republicii Moldova, trebuie să protejezi și avansezi interesele cetățenilor tăi, nu interesele altui stat. Și văd suficiente semnale că domnul Dodon are o agendă contrară intereselor țării noastre.

Cât de înțelept este să ne bazăm pe capacitatea Rusiei de a ne susține financiar, acoperind vacuumul creat de răcirea relațiilor cu UE și SUA? Sau ar fi, totuși, mai matur să acceptăm că în Rusia bani (ieftini!) nu-s, că ei singuri caută bani să se dezvolte, că avem nevoie de bani, dar ei trebuie găsiți în alte părți? Rusia ar visa să aibă acces la fondurile pe care le poate accesa Moldova, dacă face reforme. Din cauza izolării și a sancțiunilor la care sunt supuși, ei nu prea au multe opțiuni de finanțare.

În doar cinci luni, guvernul Maia Sandu a adus mai mulți ieftini bani în țară decât precedentul guvern în trei ani. Este posibil. Trebuie doar să facem reformele care oricum sunt necesare. Timp de o lună, Ion Chicu nu a dat semnal de dorință de a implementa orice reformă.

Guvernul lui Dodon, condus de Ion Chicu, este un guvern temporar. Ei vor cădea și poate foarte curând. Dar angajamentele pe care le vor semna, cu credite dezavantajoase, cu privatizări și cine mai știe cu ce cedări în favoarea Rusiei, riscă să ne lege pe mâini și pe picioare pentru ani buni înainte. Asta este riscul pe care îl văd. Nu trebuie să le-o permitem.

Domnule Dodon, vă reamintesc că aveți datoria să avansați interesele țării noastre, nu a Rusiei sau a oricărui alt stat.