fbpx

Privatizarea Metalferos miroase a corupție. Nu așa se face.

Monopolul „Metalferos” este un cuib de scheme, delapidări și spălări de bani. Igor Dodon vrea să îl privatizeze așa cum este. Cu noi la guvernare așa ceva nu avea să treacă.

Îmi este tot mai clar motivul din care Dodon a dat jos guvernul Maia Sandu. Să aibă mână liberă să facă uite din astea. Asta este motivul adevărat al demiterii guvernului Sandu. Dar să le luăm pe rând.

Luni, 27 ianuarie, Igor Dodon i-a cerut lui Ion Chicu să scoată la privatizare S.A. Metalferos, iar acesta a anunțat decizia pe facebook, sub pretextul fals că așa vor distruge monopolul. Metalferos are o poziție dominantă. După eventuala privatizare, acest monopol va fi pur și simplu proprietate privată, lucru mai periculos, pentru că statul în așa caz nu va putea interveni în administrarea companiei. De la privatizare un monopol nu dispare. El doar trece din proprietatea statului în proprietate privată.

Domnule Prim ministru, pentru că m-ați acuzat de „superficialitate”, îmi permit să vă întorc complimentul. „Monopol” -…

Gepostet von Dumitru Alaiba am Montag, 27. Januar 2020

Ultima dată când Igor Dodon a privatizat ceva, Hotelul Codru a ajuns în mâinile lui Plahotniuc, la preț de nimic. Au trecut 13 ani de atunci. Plahotniuc a făcut business din „Codru” ceva ani, după care l-a vândut la un preț oficial de trei ori mai mare. Societatea așa și nu a primit explicații despre implicarea lui Dodon.

Inițiativa dată e anunțată pe neprins de veste și nici măcar nu figurează în programul de guvernare. Este o inițiativă căzută din pod, motiv din care trebuie să fim suspicioși. Este o confirmare că Moldova nu este guvernată transparent.

„Metalferos” este un monopol de stat creat artificial tot cu complicitatea lui Igor Dodon, pe atunci ministru al economiei, iar beneficiarul acestei scheme de-a lungul anilor a fost același Plahotniuc – lucru cunoscut de oricine în țara asta. Prin companie s-au spălat bani grei, Metalferos fiind înconjurată de companii căpușă. Cât de interesat va fi un investitor onest să cumpere așa companie fără ca aceasta să fie curățată transparent?

Fără o revizie și o evaluare foarte dure, privatizarea acestui monopol plin de scheme va agrava problemele din sector, iar un investitor cinstit va ocoli această oportunitate, pentru că în halul în care este acest obiect reprezintă riscuri pentru derularea unei afaceri. Compania trebuie întâi curățată pentru a fi atractivă. Așa cum este, Metalferos va trece pe mâini private și va continua să producă corupție.

Nici eu, nici colegii mei, nu a ieșit contra privatizării. Eu nu trebuiesc convins că statul este un administrator prost și nu am nevoie de argumente teoretice. Contra privatizărilor, ironic, se poziționează anume Partidul Socialiștilor. Noi suntem contra hoției din proprietatea statului. Asta se întâmplă atunci când decizii cu impact de milioane de lei se iau netransparent, peste noapte, fără calcule și estimări. Or, a fost doar un anunț. Și gata. Nici cel mai mic detaliu. La fel ca în cazul cu împrumutul din Rusia.

Eu cred că abordarea subiectului „Metalferos” este una greșită intenționat, iar scopul – unul corupt. Se vrea doar privatizarea unui monopol. În schimb, trebuie întâi făcută demonopolizarea de facto, după care privatizarea.

  1. Demonopolizare
  2. Privatizare
  • Abordarea este una greșită, iar scopul – unul corupt. Propunem două acțiuni simple, anume în consecutivitatea de mai jos:

1. Demonopolizare

2. Privatizare.

Ce ne arată inițiativa Metalferos? Devine tot mai clar de ce Dodon a dat jos guvernul Sandu. Să poată fura nestingherit….

Gepostet von Dumitru Alaiba am Dienstag, 28. Januar 2020

Guvernul Sandu a inițiat procesul de demonopolizare abrogând câteva acte normative care țineau acest monopol artificial. Totuși, Metalferos rămâne monopol din care se poate fura. Doar după o revizie riguroasă a activității întreprinderii și după ce toate schemele sunt date pe mâna procuraturii, iar cei care au delapidat – dați pe mâna justiției, după ce vom explica oamenilor cât pierde statul și cât ar putea câștiga din privatizare, vom putea lua decizia de privatizare, împreună, iar societatea va avea încredere că e o decizie bună. Acest guvern nu este capabil să o facă.

Un proces transparent de privatizare durează ani de zile și poate trece de la un guvern sau altul. Noi din astea nu am avut. Pentru că toate privatizările au pornit cam ca asta cu Metalferos. Nici eu, nici voi, nu avem dubii – probabil cumpărătorul deja este cunoscut. Fie asta Chaika (din imagine), fie orice alt partener de afaceri al lui Dodon. Răsplata va veni și e mai aproape decât cred unii.

PS: patru ani în urmă scriam aceste întrebări lui Dodon. Era și despre Metalferos. Așa și nu am primit nici un răspuns.

PPS: iar aici vedeți emisiunea de ieri de la TVR la acest subiect:

Despre privatizarea Metalferos

Aici priviți emisiunea de ieri despre inițiativa de privatizare a „Metalferos”. Să vă spun simplu – cu noi la guvernare, Dodon nu avea să facă din astea. Iată și motivul din care a fost dat jos guvernul Maia Sandu. Ultima dată când Dodon s-a apucat de privatizări, Hotelul „Codru” a nimerit pe mâinile lui Plahotniuc. Metalferos poate fi privatizat doar după o demonopolizare a acestei pieți și după o revizie clară. În condițiile actuale nici un investitor cinstit nu va fi interesat să cumpere această companie plină de scheme.

Gepostet von Dumitru Alaiba am Dienstag, 28. Januar 2020