fbpx

Simplificăm viața investitorilor străini. Proiect de lege.

Republica Moldova vinde pașapoarte contra unei investiții de 100 de mii de EURO. Cumpărătorii sunt tot felul de oligarhi și tipi dubioși. Așa practică e una dezonorabilă și cetățenia prin investiții trebuie anulată.

Pe de altă parte, un investitor care își deschide în Moldova o companie, investește aceeași sumă, investește în echipament, să creeze locuri de muncă și să plătască impozite, s-ar putea să aibă probleme cu permisul de ședere peste un an.

Pentru ca un investitor să primească permisul de ședere, el trebuie să facă o investiție de 60 salarii medii și să demonstreze că a creat patru locuri de muncă.

Chiar acum știu un potențial mic investitor francez care încearcă să-și deschidă o companie și, până se lămurește cu birocrația, stă în România ca să nu consume cele 90 de zile permise legal pe an pentru turiști. Altcineva a făcut o investiție de vreo 80 mii Dolari, dar are doar trei angajați. Plătește toate impozitele, plătește salariile curat. Obiectiv, de atâția angajați are nevoie la etapa actuală. Îi expiră permisul de ședere. Acum are o perioadă de incertitudine și nu vrea să riște să extindă investiția până are o claritate cu permisul. Logic.

Ce facem cu așa investitori? Îi alungăm din țară, sau îi încurajăm să crească și să se dezvolte, pentru că nu avem chiar atât de mulți? Eu cred că a doua opțiune.

Alte țări din regiune au condiții mai atractive, motiv din care proiectul actual propune să simplificăm procedura dată prin reducerea cerințelor de acordare a unui permis de ședere pentru investitori la 30 salarii medii și un loc de muncă. Moldova nu este o destinație tocmai populară pentru investitori, iar eforturile autorităților sunt întreptate pentru a atrage investitori mari. Asta trebuie să continue, dar am zis să facem o ofertă pentru investitorii mici. Mai ales că avem un milion de oameni în diasporă. Cel puțin o mie din ei ar putea găsi un partener de afaceri pentru o investiție mică. Ar trebui să le creăm cât mai puțin disconfort. Dacă pot să creeze cel puțin un loc de muncă, atunci să fie bineveniți. Un loc de muncă creat acasă este egal cu o persoană care nu a emigrat în Italia sau Germania și o familie care rămâne împreună.

Economic, suntem integrați în proporție de 70% în UE. Micii investitori aventurieri de acolo vin să angajeze aici oameni și să lucreze cu țara de origine. Să vină.

NB: Inițiativa dată este pentru investitori, pentru oameni care vin să creeze locuri de muncă și să plătească impozite. Nu se referă la permisele de ședere pentru muncitori necalificați. Am văzut o inițiativă în acest sens de la guvern. Acest proiect nu e din categoria asta. Este mult mai puțin „controversat”, să-i zic așa.

Mai jos vedeți proiectul. Până marți o să aștept opinii și comentarii pentru îmbunătățire la [email protected]. După ce analizez propunerile voastre, o să-l înregistrez.

Proiectul nr 45 a fost înregistrat pe data de 12 februarie.

Proiectul a fost votat de parlament în prima lectură la data de 16 iulie 2020.

Proiectul a fost respins (nu au votat socialiștii) la data de 4 martie 2021.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.