fbpx

Cum Dodon speră să câștige aceste alegeri?

Văd mult optimism în jur. Mai mult ca niciodată. Asta e bine. E un sentiment foarte prețios. În sfârșit simt că încrederea în victorie este cumva acceptată de toți din jurul meu. E prima dată când observ una ca asta. Dar dacă rămânem doar cu optimismul, fără să ieșim la vot mai mulți ca niciodată, o să pierdem. Și o să rupem din nou pașapoarte pe facebook. Iar Dodon va mai primi 4 ani.

Pentru câteva momente, haideți să privim direct în ochi scenariul întunecat. Eu o să o spun pe șleau: Da, Igor Dodon ar putea câștiga aceste alegeri.

Ca și noi, Dodon planifică să câștige, nu să piardă. El încă luptă. Duminică vom vedea strategia cui a funcționat. Aici o să reflectăm cum Dodon își poate asigura victoria. Așa cum este el acum, terfelit de scandaluri de corupție, decredibilizat, cu pierdere în primul tur, cu o listă lungă de porecle și lucruri de care oricărui om normal ar trebui să îi fie rușine, el este unul din cei doi candidați. Să ne punem în locul lui, să vedem care-i sunt calculele.

Ce trebuie să se întâmple ca Igor Dodon să câștige? Și ce putem face ca planul lui să eșueze?

1. Suprimarea votului incomod. Dodon vrea ca tu să stai acasă. Pentru ca el să câștige, el vrea ca cetățenii care vor vota contra lui, să nu vină la vot. Pentru asta el a lansat multe falsuri, pentru a descuraja alegătorii noștri din a veni la vot. Exemple de minciuni sunt foarte multe și probabil chiar în azi se mai lansează câteva din cele mai dezgustătoare – ca la final. Nu, ei altfel nu pot.

Noi ce facem? Dacă este un lucru pe care să-l iei din acest articol, e acesta: ieși la vot și mai convinge cât mai multă lume să o facă. Sunați. Discutați. Ajutați oamenii să înțeleagă. Așa principalul calcul al lui Dodon e distrus. Prin prezența masivă.

2. Mobilizarea din toate puterile a votanților pro-Dodon. Un candidat își mobilizează alegătorii prin două metode generale: fie chemi oamenii cu mesaje de ură și frică, fie chemi oamenii cu mesaje de speranță, încredere în viitor și schimbare. Dodon a ales ura și frica. Tradițional pentru el. Bagă frica în oameni, demonizează oponentul, mesaje de ură și divizare. Și da, o categorie din cetățenii noștri vor cade pradă acestei tehnici. Asta e realitatea. Dar nu toți care-l vor vota. Doar o parte.

Plus la asta se mobilizează sistemic, se lucrează matematic. Se dau norme funcționarilor, se abuzează aparatul administrativ la maxim. Ca Dodon să câștige, alegătorii noștri trebuie să stea acasă, iar ai lui să vină la vot.

Noi ce facem? În puținul timp care a rămas, discutați cu alegătorii lui Dodon (online și pe viu). Transmiteți mesaje ce clarifică și distrug minciunile lui Dodon. Ele sunt foarte ușor de distrus. Convingeți oamenii care cred în el să-și schimbe alegerea în această duminică. Fiecare din voi nu va convinge sute de oameni, dar veți convinge câte un om. Așa furăm voturi de la Dodon.

3. Fraude și falsificări pentru a compensa deficitul. Însă Dodon știe că el nu va putea mobiliza suficiente voturi în favoarea lui. Pentru a compensa deficitul, planul lui este să falsifice și să fraudeze suficient pentru a ajunge, totuși, pe locul 1. Deja au fost prinși cu mai multe fraude, finanțare ilegală a campaniei, rapoarte false. Pentru oricare din aceste fraude Dodon ar trebui scos din cursă. Așa e legea. Punct.

Transportarea organizată a alegătorilor e ilegală. Coruperea alegătorilor – la fel. Dar asta va fi. Mai ales pe segmentul transnistrian și nu doar. Nimeni nu vrea să îngrădească dreptul la vot al unor cetățeni de ai noștri. Asta face Dodon, nu noi. Problema e atunci când oamenii sunt aduși cu hurta, organizați, plătiți. Cumpărarea voturilor va fi nu doar în transnistria, ci și în alte regiuni din Moldova.

Schemele de fraudare au fost pregătite încă din turul 1, doar că nu a apăsat butonul. Le-a păstrat pentru turul 2.

Ce facem noi? Trebuie să ne pregătim să înfruntăm scenariul cei mai sumbru și oricare ar fi realitatea, va fi mai ușor decât ne pregăteam. Dacă vedem ceva suspect, filmăm, fotografiem, acumulăm probe, centralizăm, scriem contestații. După ce votați, nu plecați direct acasă. Mai plimbați-vă pe străzile adiacente, pe la barul de după colț. În special prin localități mici.

Dar principalul ce putem face – să contrabalansăm votul fraudat prin prezența masivă. Nu e de glumă. Avem marea șansă să votăm o persoană decentă în funcția de președinte și există riscul ca Dodon să fure mai mult decât noi să votăm.

Prezența noastră e principala piesă ce va neutraliza strategia lui Dodon. Dacă noi nu vom fi mulți, el va câștiga. De aceea, veniți ș nu veniți de unii singuri, ci scoateți-i pe cât mai mulți din colegi și prieteni la vot.

Diaspora, probabil, va pune un nou record mondial demn de Guinness. Însă doar diaspora nu va fi suficient. Trebuie să ne mișcăm toți – și cei de acasă, și cei din diaspora. Și cei din sud, și cei din nord, și cei din centru. Și cei din sate, și cei din orașe. Indiferent de limba vorbită. Toți vrem același lucru – un președinte integru, competent și decent. O persoană de care să nu ne fie rușine. O persoană care nu vinde și cumpără interesele țării noastre. Avem așa candidat. Să o susținem cu o mobilizare fără precedent. Să arătăm o victorie zdrobitoare.

În 2016 ni s-a furat o victorie. Duminică corectăm o eroare a istoriei.

*********

Și la final, o povestioară populară din Estonia.

Un tânăr se plimba pe o plajă pustie. Valurile erau mari și aruncau mulți pești pe mal unde, clar aceștia ar muri. La un moment dat, zărește un moș singuratic. În liniște și agale, moșul se apleca încet, lua un pește și îl arunca înapoi în apă. Făcea câțiva pași, se apleca din nou, lua alt pește și îl arunca în apă. Și tot așa. Tânărul se apropie și îl întrebă:

– De a cui nevoie pierzi timpul? Doar n-ai să salvezi toți peștii. Plaja e foarte mare.

– Nu, n-am să-i salvez pe toți, spune moșul. Dar l-am salvat pe ăsta (și aruncă un pește în apă). Și pe ăsta (și mai aruncă unul în apă).

Ești o singură persoană și nu poți răsturna munți, dar dacă poți face un lucru mic, oricât de nesemnificativ ți s-ar pare, trebuie să-l faci.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.