fbpx

„Plahotniucizarea” lui Dodon

Dodon a pierdut alegerile prezidențiale și revine la conducerea PSRM. Astfel Dodon face încă un pas simbolic în direcția transformării sale în Plahotniuc. Fără funcție publică, Dodon va fi un lider de partid care va încerca să „coordoneze” din sediul partidului activitatea fracțiunii în parlament și posibil a coaliției de guvernare, a guvernului, sau a Gagauziei, sau a vreunei primării. Cam asta era jobul lui Plahotniuc. Iar în loc de briefinguri săptămânale de presă marți dimineața (cum era la Plahtoniuc), vom avea emisiunea de vineri.

Dar transformarea lui Dodon în Plahotniuc a început ceva mai devreme. Procesul a început din momentul în care Plahotniuc a fugit din țară.

Mai întâi au fost „pârghiile”. Primele semnale pe care le-a dat a fost în imediat următoarele zile după ce a fugit Plahotniuc. În văzul lumii, a început să-și tragă pătura spre el. Cel puțin eu unul eram stupefiat. Am obținut o victorie importantă, l-am alungat pe Plahotniuc, dar țara încă era capturată. În timp ce oamenii jubiliau victoria, Dodon deja trăgea spre el „instituții”. A insistat SPPS să fie trecut în subordinea președinției. Na-ți. Am tăcut. Și-a băgat, cu multă zarvă, un consilier la CNA („lucrează” până acum). Na-ți, să-ți stea în gât. Înăuntru explodam, pentru că știam că nu asta vor să vadă acum oamenii. Dar am tăcut cu toții. Și-a băgat câțiva oameni în guvern. Am tăcut. Când a văzut că s-ar putea să scape în Procuratura generală un om necontrolabil, a dat jos guvernul. Avea un obiectivul final clar – control maxim asupra structurilor de forță prin plantarea oamenilor loiali, verificați de el de-a lungul anilor.

După asta a fost mass media. Dodon deja avea câte ceva presă de partid, dar el nu se compara cu imperiul lui Plahotniuc. A plecat Plahotniuc, s-a redus finanțarea și unele posturi și echipe au ajuns de vânzare. Dodon a început să le preia. A fost confruntat într-o discuție de ce face asta. A răspuns: „păi ce, mai bine să rămână la Plahotniuc?”. Omul conștient se transforma în Plahotniuc, îi prelua schemele și modul de operare. Aceleași echipe, aceiași oameni, aveau cam același obiectiv și aplicau aceleași metode, doar că plătiți de Dodon. Așa, am ajuns să vedem aceleași știri false și denigrări asupra oamenilor incomozi. Nu a fost doar presa. De curând am văzut cum unii din cei care munceau de zor pentru a-l ridica în slăvi pe Plahtoniuc sau Șor, au ajuns angajați de Dodon. Bloggeri, vloggeri, jurnaliști, propagandiști, strategi de PR. Ne-am mirat prea tare? Nu. Dar am tăcut. Tăceam, observam și notam.

Cam tot pe atunci a început loializarea mercenarilor. Corupți în administrația noastră există foarte mulți. Ei sunt mercenari și nu se sfiesc de asta. Ei au obiectivul să rămână totdeauna la guvernare. Se schimbă guvernările, dar ei nu se schimbă. Acest tipaj de oameni vor sluji cu aceeași loialitate temporară pe oricine e la guvernare. După iunie 2019 ei au făcut rând la Dodon să-i pupe mâna. Dodon a tergiversat până la infinit tot ce ține de Consiliul Audiovizualului. Prin amânări, a protejat CCA-ul de schimbări radicale timp de cinci luni de guvernul Sandu. Datorită lui, până acum avem aceeași instituție ca pe timpul lui Plahotniuc. Reciclarea lui Zagorodnîi este un alt exemplu bun. Pus de Plahotniuc, dat afară de noi în 2019, reciclat de Dodon și protejat de socialiști până azi. Parlamentul trebuie să-l demită. Judecători, procurori, care mai de care, repede au înțeles cui trebuie de pupat mâna pentru a supraviețui. Au făcut rând la Dodon.

Capturarea continuă. A venit toamna 2019. A venit timpul pentru lovituri decisive. Au început numiri pe bandă rulantă a judecătorilor compromiși. Compromis înseamnă șantajabil, deci controlabil, deci comod. A luat primăria Chișinău, prin minciună. Și-a instaurat un guvern de buzunar care avea un obiectiv principal – să-l slujească pe Dodon și schemelor lui. Atacurile asupra justiției au tot întețit. În doar jumate de an de la evenimentele din iunie 2019, corupții au respirat ușurat. Au înțeles că totul va rămâne pe vechi.

După asta s-au consolidat schemele. Rămân convins că o mare motivație de a da jos Guvernul Sandu în noiembrie 2013, afară de menținerea controlului asupra procuraturii generale, a fost anume asta. Banii. Schemele. Bani care originează din contrabandă. Crimă organizată. Achiziții și licitații trucate. Privatizări. O infinitate de resurse. Prea mulți bani să o lași pe Maia Sandu în guvern să îți încurce schemelor. Așa, după ce și-a instaurat guvernul, am început a auzi cum se întoarce contrabanda cu țigări. Cum de la nord la sud, aceleași echipe care operau sub acoperirea lui Plahotniuc au revenit în forță, doar că pentru Dodon. Aceiași oameni care îi construiau scheme lui Plahotniuc au început a o face pentru Dodon. Ca și pe timpul lui Plahotniuc, afacerile mergeau strună doar la cei conectați cu Dodon și partidul.

Au urmat abuzuri. Pentru că schemele și capturarea statului are nevoie de liniște, Dodon avea nevoie de liniște. Ne-am început a obișnui din nou cu îmbrâncirea jurnaliștilor, cu atacurile asupra ONG-urilor, cu utilizarea disproporționată a forței de către poliție în dispersarea protestatarilor. Ne-am început a reobișnui și cu faptul că se blochează jumate de țară doar ca o singură persoană se se poată deplasa însoțit de zeci de bodyguarzi, polițiști, consilieri, cameramani, 6-9 automobile (tot plătit de banii contribuabilului). Unica funcție a bodyguarzilor a ajuns să fie îmbrâncirea jurnaliștilor și cetățenilor nemulțumiți. Nu pentru asta persoanelor e oferită pază. Nu pentru ca aceștia să devină scut viu între cel pe care îl păzesc și presă chiar și atunci când cel păzit nu e în pericol de securitate.

Dodon se uita la tot asta și îi tremurau ochii de bucurie. Era prea frumos ca să fie adevărat. Probabil nu-și putea stăpâni emoțiile. Atât de bine arăta totul. Tot de ce avea nevoie era să câștige alegerile și să-și stabilizeze „verticala”. Dar le-a pierdut. Oamenii l-au dat afară. Asta e doar începutul pedepsei lui. Sunt sigur, va răspunde și în fața justiției. Reformate. Sunt absolut convins de asta.

Desigur că asta nu înseamnă că Dodon nu revine în veci, sau că în locul lui nu va apare altul, mai competent și mai capabil, care să vrea același lucru și poate chiar să o reușească, cel puțin pe o perioadă. Dar pentru moment, recapturarea statului de către Dodon a eșuat, mulțumită votului oamenilor care i-au arătat unde îi este locul.

Dar acum Dodon e șomer și încearcă să rămână relevant.

PSRM a decis să recicleze cu brațele deschise un lider care a pierdut alegerile. Un lider care și-a demonstrat incapacitatea de a guverna curajos, de a lua decizii necesare, pe timp de criză. Un lider care a demonstrat că nu poate câștiga alegeri, chiar dacă fraudează și trișează. Un lider compromis de scandaluri de corupție. Un lider care a devenit o rușine națională și o sursă inepuizabilă de bancuri, porecle și memuri. Un lider care a fost văzut de toată țara cât de coruptibil este în filmul despre Kuliok (cine știe câte materiale mai sunt). Un lider instabil care se lasă luat de val și spune prostii în direct, iar uneori flutură din pumni instigând violență, alimentând divizarea din societate. Un lider care instigă la ură, divizează, intoxică țara cu minciuni. Un lider care a avut patru ani să arate ce poate, dar nu a făcut nimic. Un lider responsabil de eșecul gestionării pandemiei, a crizei economice și a secetei. PSRM crede că asta le este viitorul. E treaba lor cu partidul lor.

Ar fi mare păcat Dodon să plece la fund singur, fără să tragă în jos tot PSRM-ul.

Într-un ceas bun.

ADĂUGAT MAI TÂRZIU (2 decembrie 2020):

Iar azi Dodon a mai făcut încă un pas spre transformarea sa în Plahotniuc. Intenționează să facă exact ceea, ce a făcut Plahotniuc înainte de învestirea lui în 2016. Vrea să taie din prerogativele președintelui cu ajutorul unei alianțe corupte. Vrea să scuipe pe votul oamenilor.

În 2016, Plahotniuc scoate implicarea președinției în SIS. În 2019, după plecarea lui Plahotniuc, SIS revine (așa cum era încă din anii 90). Acum, după ce a pierdut alegerile, Dodon revine exact la formula inventată de Plahotniuc.

Ca și Plahotniuc, Dodon are nevoie de aliați pe scheme. Ca și Plahotniuc, Dodon l-a adoptat pe Șor ca aliatul minor. În parlament avem alianța hoților Dodon-Șor.

El crede că Maia Sandu va sta la fel de cuminte cum a stat el în 2016. El crede că noi vom sta la fel de cuminți cum au stat socialiștii când Plahotniuc își ștergea picioarele de el. El se înșeală.

Unde a ajuns Plahotniuc știm bine cu asemenea reflexe. Dar eu am impresia că Dodon va ajunge la pușcărie înaintea lui Plahotniuc.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.