fbpx

Cum votează hoții

Ceea ce s-a întâmplat ieri nu are nimic de a face nici cu democrația, nici cu voința poporului. A fost o bătaie de joc. Nu așa se fac legi. Nu așa se votează. Așa hoții își votează schemele. Așa cotează bandiții. Escrocii. Nu așa se reprezintă interesele cetățeanului. Nu cum au făcut-o ieri deputații lui Dodon și Șor.

Noi? Noi am făcut ce am putut. Nu trebuie să ne mândrim cu ceea ce am făcut noi în parlament. Dar ca și orice protest, a fost o acțiune nevoită. Am fost nevoiți să recurgem la asemenea acțiuni, pentru că noua majoritate uzurpa puterea pentru a proteja corupția. Nu am avut de ales, pentru că să stai și pur și simplu să privești nu a fost o opțiune.

Ieri în parlament am făcut ceea ce Dodon și PSRM ar fi trebuit să facă în parlamentul trecut, când Plahotniuc captura instituție după instituție, iar ei stăteau cuminți și se uitau. Și dacă Dodon credea că și noi o să stăm ca simpli lăturași la tot asta, a greșit. E încă o deosebire dintre ei și noi.

Nu vom sta cuminți când vom vedea cum noua alianță Dodon și Șor capturează instituții și pun la cale scheme de corupție, mai ales când o fac în ritm accelerat, cu grave abateri de la constituție, procedură și norma legală.

Ceea ce a fost ieri nu este vot. Ei au votat cu ochii închiși. Ei nu au idee ce au votat. Un vot dubios, bazat pe înțelegeri din umbră, nu pe dezbateri ale aleșilor poporului. Nimic din ce s-a întâmplat ieri nu reprezintă voința poporului și deci trebuie anulat.

Există și o soluție – cea mai elegantă. Dodon încă mai este președinte. În loc să promulge toate prostiile de ieri, el poate întoarce legile în parlament, spre reexaminare, conform constituției. Președintele este arbitru independent, garantul constituționalității. Văzând tot dezmățul de ieri, un președinte care ține să apere voința poporului va fi de acord: ceea ce s-a întâmplat ieri în parlament nu are nimic de a face cu voința poporului. Și va remite legile înapoi spre parlament pentru a fi revotate.

Constituția Republicii Moldova, Art 93:

(2) Preşedintele Republicii Moldova este în drept, în cazul în care are obiecţii asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămîni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul îşi menţine hotărîrea adoptată anterior, Preşedintele promulgă legea.

Acum întrebare: va refuza Dodon să promulge legile de ieri, trimițându-le spre reexaminare? Eu cred că nu. Pentru că Dodon nu a înțeles nimic din votul oamenilor exprimat 3 săptămâni în urmă. Unor oameni nu le e dat să înțeleagă.

Unde a ajuns Plahotniuc știm bine cu asemenea reflexe. Dar eu am impresia că Dodon va ajunge la pușcărie chiar înaintea lui Plahotniuc. Coaliția cu Șor este ultima zvâcnire în încercarea de a supraviețui.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.