fbpx

Anulăm „secretul offshore”. Lege.

Offshorurile sunt începutul și sfârșitul evaziunii fiscale, corupției, crimei organizate, a spălării de bani, atacurilor raider și a multor altor crime. Secretul offshore trebuie abolit, prin lege. Am explicat aici cum asta se poate de făcut.

În ultimii 10 ani am văzut de toate în țara noastră. Atacuri raider, când acțiunile proprietarilor legitimi erau furate peste noapte. Spălări de bani de o magnitutine greu de imaginat (22 miliarde Dolari SUA este imens). Un miliard de Dolari SUA a fost furat din rezervele Băncii Naționale. Cel puțin un partid politic finanțat ilegal de peste hotare (PSRM/Bahamas). Crimă organizată, contrabandă, evaziune fiscală, corupție la cel mai înalt nivel.

Toate datorită „secretului offshore”. Avem nevoie de o intervenție care să asigure mai multă transparență. Pentru că transparența previne corupția.

Principalul efect al legii: publicarea numelor beneficiarilor efectivi pentru companiile de pe teritoriul Republicii Moldova cu fondatori în offshore. Or, administratorii, fondatorii sunt publici, însă nu și beneficiarii efectivi – informație care este colectată de Agenția Servicii Publice.

Proiectul a suferit o metamorfoză serioasă urmare a mai multor consultări și structura lui a fost regândită.

Aici proiectul de lege:

Și conferința de presă de pe 13 aprilie.

Și ceva pozitiv, pentru final. În ultimii 10 ani ne-am mișcat mult peste offshore-uri. 10 ani în urmă nu știam cine sunt proprietarii mass-media (pentru că se ascundeau în offshore), sau a băncilor comerciale (la fel, se ascundeau în offshore), sau a altor instituții financiare (asigurări, leasing, etc). Nu știam cine face comerț cu statul (erau companii offshore). 10 ani în urmă nu știam nici măcar cine sunt fondatorii companiilor înregistrate în Moldova. În 2015 am avut marea plăcere să contribui la această reformă punctuală, dar extrem de importantă.

S-au făcut multe, să o recunoaștem. De rău de bine transparența a avansat, în pofida, nu grație hoților de la guvernare.

Dar mai avem foarte mult de lucru. Această inițiativă este un următor pas ca să mergem și mai departe în avansarea transparenței.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.

Intrări și ieșiri de fonduri din și spre jurisdicții offshore. Mai multă informație aici.