fbpx

Secretele din offshore trebuiesc distruse

Offshorurile sunt începutul și sfârșitul evaziunii fiscale, corupției, crimei organizate, a spălării de bani, atacurilor raider și a multor altor crime. Ele trebuiesc stârpite din țara noastră. Mai exact, trebuie stârpite secretele pe care ele le dosesc. Transparența mai întâi de toate.

În ultimii 10 ani am văzut de toate în țara noastră. Atacuri raider, când acțiunile proprietarilor legitimi erau furate peste noapte. Spălări de bani de o magnitutine greu de imaginat (22 miliarde Dolari SUA este imens). Un miliard de Dolari SUA a fost furat din rezervele Băncii Naționale. Cel puțin un partid politic finanțat ilegal de peste hotare (PSRM/Bahamas). Astea sunt doar câteva cazuri de rezonanță, care au devenit publice. Sunt multe. Toate aceste cazuri au ceva în comun: pentru succesul lor, implicarea jurisdicțiilor offshore a fost indispensabilă. Offshorurile facilitează crimă organizată, spălările de bani, evaziune fiscală, ascund corupția și proprietarii de facto a unor averi considerabile de pe teritoriul țării noastre – companii și imobile. Afară de risc de corupție, offshorurile reprezintă și risc pentru securitatea statului.

Alte țări au înțeles aceste riscuri de peste zece ani și întreprind acțiuni, chiar dacă rezistența este mare. Recent până și Statele Unite ale Americii de facto au interzis offshorurile, obligând companiile să-și divulge beneficiarii efectivi. Fiecare din asemenea legi este o victorie pentru combaterea spălării banilor.

De aici și o idee de inițiativă pe care intenționez să o formulez și să o consult pe larg, după care să o înregistrăm. Mai jos reprezint un concept ce va deveni curând un proiect de lege.

Scopul inițiativei. Combaterea proprietăților netransparente de pe teritoriul Republicii Moldova, promovarea unei transparențe maxime a acționariatului și a proprietăților înregistrate în Republica Moldova prin crearea unor precondiții și stimulente legale ca proprietarii lor efectivi să își declare interesele în aceste entități și proprietăți.

Esența. La etapa de constituire, reorganizare, înstrăinare sau participare la procesul de achiziții publice, reprezentanții societăților comerciale vor fi obligați să prezinte actele juridice care dezvăluie beneficiarii efectivi în cazul când companiile îi au în calitate de fondatori/co-fondatori persoane juridice care provin din jurisdicții netransparente (off-shore). Același lucru se întâmplă și la achiziționarea sau înstrăinarea bunurilor imobile de pe teritoriul Republicii Moldova.

Mecanismul. Entităților existente li se va oferi o perioadă de doi ani ca proprietarii reali ai companiilor și imobilelor de pe teritoriul Republicii Moldova să iasă din umbră. Pur și simplu să își declare interesele într-o companie sau alta, să spună că ei sunt cei din spatele offshorului. Punct. Mai depare lucrurile să decurgă în conformitate cu alte legi pe care le avem.

Companiile noi fondate de offshore vor trebui să își divulge proprietarii reali la momentul fondării. La fel și în cazul bunurilor imobile. O companie offshore poate deține cote părți în companiile din Moldova și poate deține imobile, însă va trebui să-și declare proprietarii reali.

Ce se întâmplă după doi ani? Aceste entități nu vor putea efectua nici o schimbare în structura lor, nu vor putea solicita nici un serviciu public până nu se conformează cu reglementarea dată, iar administratorii lor vor fi contactați pentru a fi informați să se conformeze în regim de urgență. Această abordare va asigura un nivel minim de disconfort pentru funcționarea acestor entități, pentru că vrem să reieșim din prezumția nevinovăției și să le considerăm de bună credință din start.

Instituția responsabilă de implementarea acestui mecanism – Agenția Servicii Publice.

Care sunt aceste jurisdicții offshore? Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor le numește „jurisdicții cu risc sporit”, făcând trimitere la clasificările UE, FATF, ONU și FMI. Ele sunt cam 50 la număr. E un început.

Un mare avantaj al acestei inițiative este asigurarea transparenței proprietăților pe teritoriul Republicii Moldova. În spatele secretelor deseori se ascunde putregai. Corupție. Evaziune fiscală. Conflicte de interese. Spălări de bani. Crimă organizată.

Nu toate offshorurile sunt deținute de corupți, este adevărat. Dar cam toți corupții încearcă să se ascundă prin offshore-uri.

Desigur sunt multe cazuri în care antreprenori apelează la jurisdicții offshore pentru optimizare fiscală, acces la piețe, reglementări, etc. Aceste entități nu vor întâlni nici un disconfort de la reglementarea dată. Ți-ai declarat interesele printr-o procedură extrem de simplă și lucrezi în continuare. Optimizarea structurilor corporative este o chestie firească și legală. Stabilirea într-o jurisdicție cu reglementări mai lejere – la fel. Interesul Republicii Moldova este doar să asigure o transparență a proprietăților de pe propriul teritoriu. Suntem în 2021 și încă nu știm exact cine și ce deține. Un offshore va putea deține în continuare o cotă parte din SRL, sau o clădire în centrul Chișinăului, doar că va trebui să-și declare proprietarii. Asta e tot.

Și o remarcă despre un exemplu bun de „paradis fiscal”. Estonia are un regim fiscal și un cadru regulatoriu extrem de favorabile atât pentru start-up-uri, cât și pentru companii mari. Impozite joase, birocrație practic inexistentă, costuri operaționale mici, servicii moderne, suport de la stat, etc. Mulți antreprenori decid să-și deschidă o companie anume în Estonia și să opereze regional, pe piața europeană. Totuși, Estonia nu este considerată de nimeni „jurisdicție cu risc sporit”, deși poți să o numești „paradis fiscal”. De ce? Pentru că este una din cele mai transparente economii din lume. Acolo nu există secrete peste secrete. Estonia demonstrează că optimizările fiscale și regulatorii nu trebuie obligatoriu să vină mână în mână cu secretele și ascunderea proprietarilor.

În viitorul apropiat o să cer opinia mai multor experți asupra unui proiect de lege, după care o să-l public pentru a aduna opinii și de la publicul larg. Pentru moment, încurajez orice opinie la conceptul descris mai sus la [email protected]

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.

Și o versiune mai puțin subtilă a imaginii. Tema inspirată din Kill Bill, desigur.