fbpx

Publicitatea jocurilor de noroc în (unele) mass media

Pe 6 septembrie 2021 am anunțat inițiativa de interdicție a publicității jocurilor de noroc. După o lungă și grea bătălie, proiectul este votat în a doua lectură pe data de 25 noiembrie.

Pentru că am promis, vă dau aici un succint raport/monitorizare despre cum a fost reflectat subiectul de către GMG – holdingul mediatic afiliat lui Vladimir Plahotniuc.

În două luni și trei săptămâni cât am promovat această inițiativă necesară, GMG (Publika TV, Prime, Canal 2 și Canal 3) au dat în medie câte o știre pe zi la acest subiect. În total au fost 82 de știri care menționau inițiativa noastră legislativă. Știrile au fost difuzate masiv online și majoritatea au ajuns în buletinele de știri la TV.

Toate știrile au prezentat în lumină eminamente negativă inițiativa noastră de interzicere a publicității jocurilor de noroc. Nici o știre difuzată de canalele GMG nu a fost critică față de industria jocurilor de noroc, sau cel puțin să prezinte obiectiv ambele părți ale problemei.

Tendențios.

Mai mult ca atât. Au fost lansate fake-uri, în prime time, în direct, pe loc gol. Inclusiv în emisiuni cu prezența Premierului Gavrilița în platou. Vorbesc despre aberația cu „generalul FSB din Breansk”.

Nerușinat.

Asta, doar TV. Au fost o mulțime de atacuri și minciuni, urâte de tot, lansate și promovate pe tot felul de canale, rețele sociale, etc.

Aici un document/raport în care vă puteți convinge și voi despre politica editorială a GMG față de acest subiect:

Nu voi intra în detalii și interpretări vizavi motivele GMG-ului de a avea o asemenea politică editorială la acest subiect. Și nu vreau ca această postare să fie interpretată ca un „atac” în adresa mass-media, fie ea și aservită. Însă am promis public jurnaliștilor că voi oferi un succint raport de monitorizare și asta fac aici. Nu voi sesiza pe nimeni, nu voi cere nimic altor instituții responsabile. Nu vreau să fiu văzut războindu-mă cu presa, fie ea și ne-liberă. Nu pentru asta am venit în parlament. Dar consider că cetățenii trebuie să știe.

A fost cam greu. Niciodată nu am văzut atâta rezistență în altă inițiativă. Dar asta doar ne-a demonstrat că merită efortul. Și am dus-o până la capăt. Am făcut un lucru bun.

Sunt mândru de toți colegii mei care au susținut această inițiativă, prin votul lor. Știu că și mulți din ei au fost abordați sau chiar hărțuiți (nu intrăm în detalii) într-o măsură mai mare sau mai mică. Dar vă spun sincer – nimeni din ei nu și-au exprimat vreun dubiu vizavi necesitatea acestei legi.

Aici și un interviu acordat la Radio Europa Liberă la subiect: