fbpx

Un discurs care nu a avut loc

Azi vroiam să mă înscriu cu o luare de cuvânt. Ședința de azi, însă, a început cu decizia noii majorități parlamentare de a îngrădi acest drept regulamentar al deputaților. S-a permis doar un discurs pe fracțiune. Postez aici discursul, să nu se irosească.

Este o adresare în primul rând colegilor din PSRM.

Eram exact în această sală 5 luni în urmă. Era semiîntuneric. Votam împreună pentru justiție. Eliminam împreună principalul impediment din calea libertății în țara asta – statul capturat. Atunci mi s-a creat impresia că aveam o înțelegere asemănătoare despre situația din Moldova.

În acele zile protejam libertatea, democrația, justiția. Noi, cei din blocul ACUM, am făcut-o, consecvent, ani la rând. Voi, în schimb, ați primit șansa unică să vă arătați devotamentul față de aceste valori. Astăzi intenționați să ridicați aceeași mână, cu care ați votat cinci luni în urmă, însă de data asta pentru a distruge.

Pentru ce ați votat atunci și pentru ce votați acum? Ce așteptări aveați de la votul vostru atunci și care vă sunt așteptările de la votul pe care-l veți exprima azi?

5 luni. Doar atâta energie v-a ajuns? Doar atâta v-ați ținut?

Ultimele zile îmi este tot mai clar că, deși am votat atunci împreună, aveam motivații foarte diferite. Noi  am vrut să eliberăm țara, iar voi ați vrut să o preluați, cu tot cu scheme, cu tot cu judecători și cu procurori corupți. Greșesc? Demonstrați-o! În aceste cinci luni, în timp ce guvernul făcea reforme, președintele juca șah.

Nu așa ne-am înțeles în luna iunie. Noi nu am venit să jucăm strategii de expansiune. Am venit să luptăm pentru interesele oamenilor, nu să jucăm șah. 

În aceste cinci luni am văzut concursuri la care ați trișat, am văzut târguri pe la spate, am văzut reforme incomode ținute pe punct mort, am văzut cum sunt protejați și chiar luați la muncă oameni toxici din sistemul lui Plahotniuc. Am văzut și expansiunea imperiului mediatic al domnului Dodon, și multe altele.

Ați ajuns să acuzați guvernul de uzurpare, de capturare. E ridicol! Nimeni nu vă crede. Azi vreți să dați jos guvernul pe care l-ați votat pentru o simplă tentativă de a face ordine în justiție. Doar pentru că a încercat. Ce făceați dacă chiar reușeam?

Frica din societate a dispărut în ultima perioadă, însă memoria unei justiții capturate văzută în acțiune este încă proaspătă. Memoria sistemului lui Plahotniuc este încă proaspătă. Asta e lupta care se dă azi. Lupta de azi este pentru justiție. Pentru drepturile fiecăruia din noi. E despre cum vrem să apărăm fiecare cetățean, fiecare familie din țara noastră.

Un stat puternic este în primul rând un stat capabil să-și protejeze fiecare cetățean. Fiecare om are nevoie de o țară care să-l apere în cele mai grele momente, când el simte nedreptatea pe propria piele. Doar când ajungi să ai nevoie de această protecție și înțelegi că ea nu există, înțelegi cât de periculos este un sistem unde nu există justiție și dreptate. E un sistem în care suntem cu toții potențiale victime. La apăsarea unui singur buton.

Pe la partid vi s-a băgat în cap că oamenii vor doar pensii și salarii și că nu le pasă deloc de justiție. Da, oamenii au nevoie de bunăstare și s-au depus eforturi supraumane în ultimele cinci luni în această direcție. Dar oamenii mai au nevoie și de dreptate. Mulți, foarte mulți vor să vadă justiție corectă, care să le apere drepturile. Oamenii vor, odată și odată, să-și ia soarta în propriile mâini, să muncească și să-și construiască viitorul aici, acasă. Astăzi îi privați de această șansă în primul rând pe cei care v-au votat. Îi trădați, le trădați interesele.

Totul trebuie să înceapă de la funcția de procuror general. Fără justiție nu există dreptate, iar fără dreptate nu vor exista nici pensii, nici salarii decente. Priviți în jur și vedeți cum justiția și bunăstarea merg mână în mână în alte țări.

Înțelegem importanța compromisului (am demonstrat-o chiar în ultimele cinci luni lăsând diferențele la o parte), dar nu tot poate fi supus compromisului. Nu justiția. Nu libertatea. Nu ceea din ce suntem făcuți. Principiile, valorile, viziunea, dreptatea, nu se negociază. Sunt lucruri care nu se cedează. Sunt subiecte la care nu poate exista compromis.

Pentru noi guvernarea nu este un scop în sine. Este o metodă de a schimba lucrurile spre bine. Dacă asta nu este posibil, atunci guvernarea nu are sens, pentru că devii doar o fațadă în spatele căreia se ascunde nedreptate și hoție. Am mai văzut din astea.

Pentru justiție vom merge până în pânzele albe. Doar procuror independent. Nimic mai puțin decât asta nu va fi acceptabil. Doar justiție liberă. Nimic mai puțin decât asta. 

Dragi colegi, vă rog să vă amintiți de acele zile din luna iunie. De ce ați mers la acel pas? Și vă rog să vă gândiți, cu ce gânduri veți vota astăzi? Ce simțiți azi? Ce speranțe aveți? Care vă sunt așteptările de la votul de azi? Mai departe încotro o s-o luați? Când ați fost sinceri cu voi înșivă – atunci, sau acum?

Pentru asta ați riscat cu siguranța personală cinci luni în urmă? Pot să vă spun cu mâna pe inimă – noi anume pentru asta am luptat. Pentru șansa de a elibera justiția, iar acum nu Plahotniuc, ci VOI sunteți cei care stau în calea justiției.

Are loc recapturarea acestui stat și autorul se află în clădirea președinției. Ne-am isprăvit cu precedentul, o să-i venim de hac și actualului, foarte curând. Lupta pentru o țară liberă este una permanentă, pentru că totdeauna vor fi personaje care vor lupta contra democrației, pentru care buzunarul propriu este mai important ca orice.

După votul de azi, vă veți catapulta pe la televiziuni pentru a aduce explicații sterile și acuzații cu zero credibilitate în adresa celui mai profesionist, integru și reformator guvern pe care l-am avut.

Cuvinte, cuvinte, cuvinte. În 30 de ani oamenii noștri au auzit destule cuvinte de la politicieni. Acțiunile contează. Rezultatul contează.