Am întrebat de guvern despre condițiile împrumutului de jumate de miliard de Dolari din Rusia. Mă îngrijorează netransparența din acest proces și mă tem că sub acest împrumut se ascunde o următoare schemă. Am zis: „Precedenții au furat un miliard, iar ăștia vor să împrumute jumate de miliard să aibă ce fura”. Este felul meu de a-mi exprima îngrijorarea. Nu înțeleg de ce trebuie să împrumutăm de la ruși când putem lua granturi de la americani și europeni. Nu înțeleg de unde atâta certitudine că ne împrumutăm, urgent, când nu știm absolut nici o condiție, nici un detaliu.
La subiectul împrumutului rusesc am scris aici și aici (iar aici în rusă). Riscuri sunt multe, dar cel mai mare risc îl pot ilustra simplu prin imaginea de mai jos:
Pe 22 noiembrie 2019, într-o solicitare către guvern, am întrebat următoarele:
1. Dacă acest împrumut a fost o solicitare a părții moldovenești, sau a fost o propunere a rușilor.
2. Rata dobânzii, inclusiv alte comisioane pentru acordarea și deservirea împrumutului.
3. Valuta în care se va oferi împrumutul.
4. Lista proiectelor planificate pentru finanțare, modul în care acestea au fost identificate, în baza căror criterii.
5. Dacă acest împrumut este ajutor condiționat, sau nu.
În cazul în care unele informații nu sunt cunoscute, am solicitat informație despre viziunea negociatorilor din guvern. Întrebări mai am, dar m-am oprit aici.
Răspunsul semnat de Ministrul Finanțelor îl vedeți mai jos:
Pentru că mă interesează răspunsurile la întrebările mele concrete, din formulările voalate și din omisiuni, deduc următoarele:
- În cadrul vizitei la Moscova, Ion Chicu a „obținut acordul principial” al părții ruse. Deci, este solicitarea moldovenilor. Să mă contrazică dacă e greșit și să spună mai clar data viitoare.
- Rata dobânzii și alte comisioane – nu se știe, împrumutul deja e anunțat ca și fapt împlinit. Unica asigurare la două luni după anunț – „condițiile să fie comparabile cu alte împrumuturi”. Care împrumuturi anume – tot mai vag. Mai prudent ar fi condițiile împrumutului rusesc să fie comparabile cu alternativele disponibile azi, nu cu alte credite de cinci ani în urmă. Domnul Chicu se rățoiește că dacă FMI va impune condiții inacceptabile, va urma o pauză în relația cu FMI. Despre împrumutul din Rusia nu e prea îndrăzneț să spună ceva acest gen. Asta, la fel, mă îngrijorează.
- Valuta creditului – informația este omisă. Înțeleg că Ministerul Finanțelor nu știe și nu poate răspunde. Un împrumut în ruble ste riscant și deci inacceptabil. De la independență, noi ne-am împrumutat doar în Dolari și Euro. Cu o singură excepție nefericită, din câte știu.
- Lista proiectelor nu a fost oferită. Deduc că guvernul nu deține această informație la moment. Dacă, atunci când luăm guvernarea, se dovedește că această informație a existat, dar nu a fost prezentată, va însemna că guvernul a încălcat legea. Va trebui să țin minte.
- Împrumutul nu va fi unul condiționat. Cel puțin, Guvernul nu se așteaptă ca asta să fie cazul, altfel menționau asta. Noi nu am accesat împrumuturi condiționate de ceva timp, pentru că ele sunt scumpe. „Împrumutul condiționat” ar însemna că doar companii rusești vor avea dreptul să presteze serviciile de construcție. În acest caz, riscul de corupție și de lucrări efectuate necalitativ, ar fi unul imens. Dacă împrumutul este unul condiționat, există probabilitatea că Dodon prin acest împrumut pur și simplu va dezvolta încă o afacere pentru Chaika (sau cineva ca el), care va veni să execute lucrări proaste câștigate netransparent. Amintiți-vă de lucrările efectuate la Sochi cu ocazia olimpiadei.
Asta am înțeles eu din răspunsul de mai sus, pe care l-am acceptat la justa valoare, fără prezumția că suntem neapărat dezinformați sau mințiți. Am citit ceea ce este scris, am luat notă de ceea ce nu e scris și mi-am făcut concluziile, la rece. Dacă a trebuit, am dedus logic bazându-mă pe informația oferită.
Acest împrumut a fost anunțat două luni în urmă. De atunci – liniște. Iar în luna martie Dodon vrea deja să vadă „șantier în toată țara”. Asta e peste o lună. Nu vreau să ne trezim cu un acord de împrumut scos pe neprins de veste și votat cu ochii închiși de coaliția de guvernare. Azi în Moldova nu se guvernează transparent, iar acest împrumut este un exemplu.
Iar în loc de concluzie:
Puterea economică a Rusiei este un mit în care cred tot mai puțin oameni. Economia Rusiei este cam cât economia Coreii de Sud. Sau cam cât două Elveții. Sau patru Irlande. Doar un stat din SUA (Texas) are o economie cu 10% mai mare decât întreaga economie a Rusiei. Nu vreau să ofensez. Astea sunt cifrele. Ele trebuiesc acceptate, iar în baza lor să ne stabilim prioritățile. Rusia nu va putea compensa finanțările pierdute de noi din cauza izolării de la partenerii noștri de dezvoltare. Pur și simplu nu au atâția bani. Pentru explicații mai detaliate, citiți postările mele anterioare la acest subiect.
Este mincinos să pui semnul egalității între Rusia și UE/SUA, așa cum face Igor Dodon. Mai jos vedeți încă o dată cum arată economia mondială. Pentru a vedea Rusia mai bine în acest grafic, utilizați lupa. Și haideți să scăpăm de iluzii.