fbpx

Medicii trebuie să vorbească

După ce ești prins o dată cu minciuna, toate vorbele tale vor fi puse la mare îndoială. Noi nu știm ce se întâmplă în sistemul nostru medical, iar cei ce ne vorbesc acum (Dodon, Chicu, Dumbrăveanu), au fost prinși cu minciuna nu o dată. De aceea, e important acum să vorbească medicii.

Azi un angajat din sistemul medical a vorbit deschis. Îi mulțumim pentru curaj. Când ceva oribil în jurul tău se întâmplă, iar toți tac, dai dovadă de curaj și de integritate vorbind primul.

Câteva zile în urmă, premierul Chicu a ajuns să atace o persoană infectată de COVID19 pentru o înregistrare postată online.

Avem nevoie de mai multe voci. Tăcerea trebuie spartă. Guvernanții încă speră că vor putea ține în ascuns realitatea înspăimântătoare. Ei trebuie să înțeleagă că asta e imposibil. De aceea, trebuie să vorbească toți, în primul rând medicii. Asta poate salva vieți.

Dragi lucrători medicali, vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți. Suntem într-un un război, iar voi sunteți ostașii de elită. Iar cât voi luptați, generalii stau cu burțile umflate, departe de front. Mai mult, generalii mint populația despre faptul că vă trimit în luptă neechipați. Mint populația „pentru a nu ridica panică”.

Sacrificiul vostru trebuie apreciat în primul rând prin asigurarea că statul ăsta face tot, absolut tot, să vă protejeze, să vă ofere tot posibilul, să vă ajute ca voi să puteți ajuta oamenii. Eu nu văd în guvernanți acest sentiment.

De aceea, trebuie să vorbiți. Ce o să vă facă? O să vă dea afară pe toți? Ni se spune că suntem în situație excepțională. Etica profesională a fiecăruia din noi ne este principalul ghid.

Sunt tot mai multe informații despre oroarea din sistemul medical. Decizii incompetente sau corupte, lipsă de echipamente și consumabile, lipsă de apă și puncte sanitare prin spitale. Acestea sunt imediat negate de Dodon și guvern. Ei se felicită reciproc pentru cât de bine gestionează criza. Iar oamenii riscă zilnic.

Pentru că autoritățile mint, voi, cei care luptați trebuie să vorbiți. Așa pot salva vieți. Poate, inclusiv a voastră.

E timpul să se spună lucrurilor pe nume. Așa pot fi salvate vieți. Nu e vorba de ridicat panică. E vorba de adevăr. În situație de criză, minimul pe care îl poate face statul este să comunice sincer și clar cu propriii cetățeni. Așa îi protejează. Atunci când statul minte, este responsabilitatea noastră unii față de alții să ne informăm reciproc. Să ne ajutăm. Să fim mai protejați. Așa văd eu lucrurile.

Dragi medici, vorbiți. Vorbiți cu presa, filmați și publicați ce nu e bine. E important. Nu faceți asta pentru a dăuna cuiva. Faceți asta pentru a salva vieți, inclusiv pe a voastră. Cum asta ar ajuta?

  1. Oamenii sunt potențialii pacienți. Ei merită să știe ce îi așteaptă, cu adevărat. Oamenii primesc mesaje confuze. Li se dau asigurări că sistemul e pregătit, totul e sub control, toți fac față. Unul zice că e doar o gripă, altul zice că vor muri mulți. Unul spune că totul e sub control și că autoritățile fac față, altul spune că perioada critică abia începe, dar oricum cheamă bugetarii la lucru, după care își anulează propria decizie. În așa situație oamenii nu realizează seriozitatea problemei. Dacă ar vedea oroarea din spitale, așa cum văd cei din Spania sau Italia, poate ar fi mai convinși să nu glumească cu virusul. Puteți să-i ajutați să înțeleagă. Așa salvați vieți – ajutând oamenii să înțeleagă, să nu riște să ajungă la spital.
  2. Aveți ocazia să atrageți atenția asupra situației în sistemul de ocrotire a sănătății. Aveți dreptul să cereți un tratament decent, să fiți protejați. Suntem într-o luptă și voi sunteți vârful lancei. Nu doar judecătorii, procurorii, miniștrii și deputații, merită creșteri salariale. Dacă mențineți liniștea, criza va trece și vor uita de voi. Vor uita, așa cum au uitat nu o dată. Cereți condiții de muncă decente. De banii pe care i-a investit în palatul prezidențial, Dodon repara 5 spitale. Bani sunt. Doar prioritățile sunt perverse.
  3. Așa vă protejați pe voi și familia voastră. 30% din cei infectați sunt lucrători medicali. E vorba în primul rând de viața și sănătatea voastră. Cu ea riscăm cel mai mult în această liniște criminală. Cifrele spun că nu e în regulă ceva. Dodon și guvernul ne spune că totul e în regulă. Cetățeanul ce să înțeleagă? Vorbind deschis, veți pune presiune publică pe autorități forțându-le să nu umble cu minciuni și dezinformări, ci să vă ofere tot de ce aveți nevoie. Absolut tot. Acum putem economisi pe orice licitație, orice drum sau havuz, dar nu pe voi. Până la urmă, ce au să vă facă? N-au să vă închidă pe toți.

Pandemia o să treacă și fiecare din noi o să rămânem cu gândul ce a făcut ca să trecem peste ea, cum ne-am comportat, cum am vorbit. Cum am mințit sau cum am spus ceea ce trebuia de spus. Asta rămâne cu noi pentru totdeauna. Eu înțeleg, voi nu ați vrut niciodată să deveniți activiști, luptători pentru dreptate. De aia nu vă simțiți confortabil să faceți acest pas, chiar dacă la mulți din voi mocnește. Îmi dau seama. Voi ați vrut o profesie ca să ajutați oamenii, să faceți bine, să salvați vieți. Dar ați face un bine să vorbiți. La tot binele pe care îl faceți în zilele astea, ați mai putea face unul.

Adevărul și transparența salvează vieți. Tăcerea trebuie spartă. Ei recurg la minciună și la tăcere, probabil inclusiv din reflex. Trebuie să-i determinăm să iasă din această stare de negare. Minciuna trebuie taxată. Minciuna e începutul unei crime mult mai mari și mai dureroase. Nu permiteți minciunii să domine această criză. Nimic bun nu va ieși din asta.