fbpx

„Grija de oameni” ca instrument de șantaj

Trebuie să avem mare atenție atunci când un guvernant corupt își amintește brusc de „nevoile oamenilor”. De obicei în așa momente în Moldova se instrumentează sau se acoperă o crimă. E bine să ne antrenăm memoria, ca să nu cadem pradă manipulărilor.

În anul 2018 se anulau alegerile din Chișinău. Uniunea Europeană bloca asistența macrofinanciară. Ce au făcut guvernanții? I-au dat cu „grija de oameni”. UE ia de la gura copiilor.

Pavel Filip, pe atunci Prim ministru: „ Banii din asistenţa macrofinanciară erau destinaţi pentru alimentaţia copiilor din şcoli şi grădiniţe şi pentru salariile celor din educaţie”.

Anularea alegerilor din 2018 a pornit un nou val de proteste. Pe 28 august, Pavel Filip condamna dreptul oamenilor liberi de a protesta, ascunzându-se din nou după copii: „O zi de manifestații electorale, politice costă Republica Moldova în jur de 3 milioane de lei.(..) Cu bani pentru 10 manifestaţii putem dubla hrana pentru copii în grădinițe, majora indemnizațiile pentru tinerii care vin să lucreze în educație de la 40 la 120 de mii de lei.

Acum e criză economică generată de pandemia COVID-19. Criza va fi amplificată de secetă. Avem nevoie de bani pentru a salva economia. Nu poți salva economia aruncând-o în prăpastie. În loc să obțină un împrumut avantajos, cu riscuri minime, Dodon utilizează starea de urgență pentru a face favoruri geopolitice și vine din nou să șantajeze parlamentarii din opoziție. Să nu cumva să critici. Nu îndrăzni. Pentru că grija de oameni. Eu cred că nevoile și interesele oamenilor vor fi mai bine protejate dacă renegociem acest acord cu grave riscuri de corupție și securitate.

Despre ultimul exemplu am zis aici azi:

Emisiunea „Dodon Încurcă”, ep 4

Despre condițiile împrumutului rusesc. 2%? 2% din cât? Noi probabil ne putem permite un împrumut de 2%, dar nu un împrumut care peste noapte se transformă din 200 milioane într-un miliard. Și asta e doar unul dintre riscuri. Iar riscul cel mare e că Dodon neagă existența acestor probleme. Că pentru el condițiile sunt „super”. Împrumutul ăsta e inacceptabil în condițiile actuale, nu pentru că e „rusesc”, ci pentru că are grave riscuri de corupție, de securitate, economice și financiare. Împrumutul a fost negociat în secret deși nu există motiv legal pentru asta. Există și o soluție – Ministerul Finanțelor să publice TOT dosarul, înainte de ședința Curții Constituționale. Să ne facem concluziile.E greu să ai discuții cu Dodon. Dedici timp, analizezi, iar în schimb, un contraatac leneș că „nu le place că e rusesc”. Asta înseamnă că avem dreptate, că înțelegerea noastră e corectă și că nu au ce contrapune într-o discuție bazată pe argument. Când nu ai argumente, vii cu minciuni și atacuri. Acest împrumut trebuie renegociat, după asta votăm, dacă sunt condiții bune. Distribuie acest video, să încercăm să ajutăm cât mai multă lume să înțeleagă. Video aici:https://www.facebook.com/601679903603890/videos/178930453234812/Și aici: https://www.facebook.com/dumitru.alaiba/videos/837714326718933/În scris aici:https://alaiba.md/2020/04/21/imprumutul-rusesc-de-la-prietenii-lui-dodon-pentru-prietenii-lui-dodon/

Gepostet von Dumitru Alaiba am Sonntag, 3. Mai 2020

O guvernare responsabilă muncește, luptă pentru a rezolva nevoile oamenilor. Nu le contrapune într-un târg politic și nu șantajează cu ele. Nu le folosește drept monedă de schimb. Nu-și justifică ilegalitățile prin ele. Nu le vinde. Nu le cumpără. Când, în loc să răspunzi unor întrebări foarte tehnice, punctuale (despre cum s-a negociat, despre unele condiții și/sau riscuri) îi dai cu „grija de oameni”, înseamnă că ascunzi ceva urât.

Pe 17 martie, Ion Chicu cerea parlamentului să declare stare de urgență. Chiar și aici a venit să șantajeze, nu să aibă o conversație despre cum e mai bine pentru oameni, care e planul, ce urmează. Pentru că nu sunt capabili să aibă o conversație bazată pe argument.

Iar în poza de mai sus vedem un mic exemplu despre câtă grijă și considerațiune are față de oameni, cu adevărat. Nu destul că, de dragul unei fotografii, pe plină pandemie, supui riscului doi oameni din categoria de risc, dar nici nu-ți dă în cap să le dai măcar câte o mască. Am certitudinea că unui om care se gândește la nevoile oamenilor nu i-ar scăpa atât de ușor așa chestii.

Și un call to action. Memoria trebuie să lupte cu uitarea, în fiecare zi. Sunt multe cazuri când politicieni concreți s-au acoperit cu „grija de oameni”. Haideți să adunăm mai multe. Dacă vă mai amintiți declarații ale politicienilor, în care grija de oameni a fost mobilizată pentru a acoperi interese corupte, comentați și continuăm să scriem acest articol împreună (citat și link). Așa un exercițiu. Comentați.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.