fbpx

Cum să vorbești cu Igor Dodon?

Igor Dodon are multe întrebări de care fuge ani la rând. Îi reușește nu pentru că e atât de inteligent, ci pentru că interlocutorii lui au un comportament prea decent și de obicei nu insistă.

Dodon nu are răspunsuri geniale, dezarmante, la întrebările incomode. Dar Dodon este un politician nerușinat, gros de obraz. De aceea, la următoarea ta întrebare provocatoare va răspunde cu un nou „de-atâta”. Fiți de acord, multă minte pentru asta nu trebuie. Trebuie doar un obraz foarte gros și o lipsă de respect față de interlocutor, față de munca și inteligența sa.

Îl observ pe Igor Dodon de peste 10 ani. Mai jos câteva gânduri despre trucurile pe care le aplică pentru a nu răspunde. Sper să fie util jurnaliștilor care îl vor intervieva în această campanie, dar și cetățenilor care vor avea ocazia să discute cu el.

Cum intrăm în discuție cu Dodon?

Cât de departe ești gata să mergi pentru a primi un răspuns bun? Dacă ai de gând să îi pui o întrebare incomodă, fii gata că nu o vei primi din prima și, mai ales, fii gata să insiști. Dacă intri în această discuție cu simpla intenție de a pune o întrebare și a auzi cuminte orice răspuns, cât de aberant, ai pierdut. Ești un interlocutor extrem de comod pentru Dodon.

Când intri în discuție cu Igor Dodon pe subiecte neplăcute lui, o faci cu prezumția că el va fugi de întrebare. Iar dacă îl pui pe fugă, nu-l lași să fugă, ci îl fugărești până la urmă, nu?

Când e pus pe fugă, ca să nu vă ofere un răspuns, Dodon va încerca următoarele:

  • O să te întrerupă. Vreun comentariu sau vreo glumă irelevantă, ca să te dezbată din discurs. Nu-i permite. Roagă-l să nu te întrerupă. Repetă întrebarea. Amintește-i că nu e de glumă întrebarea, că e un subiect grav, serios.
  • O să spună că „el la întrebarea asta deja a răspuns în alte interviuri”. Spune-i că totuși nu a clarificat tot până la urmă. Să mai repete o dată răspunsul. Insistă.
  • O să te acuze de minciună – că tu ești cel care manipulează. Contrazice-l că e o informație probată. Și repetă întrebarea. Și spune-i că nu îți place minciuna.
  • O să spună că nu își amintește ceva (cât a costat, sau cu cine a fost, ce a zis atunci, ce a făcut, când a fost). Insistă să-și amintească. Nu permite întrebarea să se termine cu asta. Asta nu e răspuns.
  • O să atace sursa, pentru a te distrage de la conținut (de exemplu, va ataca Ziarul de Gardă pentru a nu se referi la conținutul investigației despre vacanțe). Amintește-i că întrebarea este alta. Repetă întrebarea și cere-i răspuns.
  • O să încerce să te atace personal. O să te insulte, sau o să te învinuiască de faptul că faci asta la comandă, că ești de la americani, sau de la Maia Sandu, sau de la ambii, sau că ești folosit – chestii din astea ieftine ca să nu răspundă punctual. Aici intenția e să te provoace. Rămâi calm. Pur și simplu dă-i asigurări că ești om independent și repetă întrebarea. 
  • O să inventeze o istorie de incredibilă că singur n-o s-o creadă nici pe jumate (cam ca atunci când a trebuit să improvizeze o explicație de ce s-a ridicat în fața lui Plahotniuc). Aici fuga s-a terminat și l-ai prins în colț. Dacă îl forțezi să te mintă, va fi mai ușor să-l mai pocnești cu alte câteva întrebări până se îngloadă în totalitate.
  • Dacă nu primești nici un răspuns, nu doar concluziona resemnat că nu ți-a răspuns, ci întreabă-l de ce nu vrea să răspundă? O foarte importantă diferență de accent.

Fii insistenți și, dacă trebuie, lasă bunele maniere puțin la o parte. Dodon va miza pe faptul că ești om educat, ai rușine și nu vei insista de prea multe ori asupra întrebărilor. El mizează mult pe superioritatea sa din postura de președinte. Va încerca să domine discuția, să te întrerupă grosolan. O să simtă din start că vine o întrebare incomodă și posibil nu vei putea duce întrebarea la capăt dacă nu puneți piciorul în prag. Nu-i permite să te dezbată, chiar dacă trebuie să repeți întrebarea de câteva ori. Ține minte, sunteți de la egal la egal. Și în general, el e oaspete – fie la tine în studio, fie la tine în sat. El ar trebui să se comporte mai modest, că e în ospeție, nu tu.

Să luăm un exemplu concret:

Să presupunem întrebarea ipotetică: „Domnule Dodon, totuși ce era în kuliok?”

Pentru că un răspuns sincer nu îl avantajează deloc, Igor Dodon va încerca să fugă de întrebare:

  1. Glumă sau comentariu tâmpite: ce era în kuliok întrebați-l pe Plahotniuc că era a lui, nu al meu (hahaha).
  2. Răspunsuri din trecut: „Iarăși kuliok. Eu deja am răspuns la asta de o mie de ori, cât se poate?”
  3. Acuzație în oglindă: „Mai aveți de manipulat atâta cu acel kuliok? Doar știți că era o perioadă importantă. Am zis că eu știam că posibil se înregistrează (bla bla bla)”
  4. Dodon-uitucul: „Cum v-am spus, unele cadre sunt montate. Ce și după ce a fost chiar nu îmi amintesc. Asta a fost un an jumate în urmă, o perioadă stresantă și chiar nu îmi amintesc exact toată consecutivitatea”
  5. Atacăm sursa: „Asta despre video cela scos de o conservă oligarhică care lucrează pentru Plahotniuc? Acolo în parlament sunt câțiva care mă atacă și îi fac jocul lui Plahotniuc”
  6. Atacăm interlocutorul: „Văd că lucrați la comanda lui Sandu pe aici că puneți fix aceleași întrebări cu care sunt atacat de ei. Am venit aici să provocați și să scandalizați sau să discutăm? După asta vă supărați că nu vin la voi mai des”.
  7. Minciună ordinară: „Eu atunci trăgeam din timp și mă prefăceam că negociez cu ei, cum am spus mai înainte. Și discutam despre coaliție. Dar când am intrat în sediul lor am văzut că Iaralov avea vreo trei culioace pe care le-a dat lui Plahotniuc și el le-a pus lângă el, jos. După asta ne-am pus pe vorbă. Când colo, Iaralov iar vine cu un kuliok. De aceea am zis „Iar umblați cu kulioacele” pentru că i-am văzut 10 minute în urmă”.

Cam astea sunt trucurile pe care le-am văzut studiindu-i prestația în ultimii zece ani. Dar la aceste trucuri ieftine există un remediu. Să ai curajul să nu-i permiți să îți insulte inteligența. Nu-i permite să fugă de întrebările incomode așa cum a fugit ani la rând.

Vânați-l pe Dodon în fiecare sat, în fiecare studiou, la fiecare eveniment, dezbatere și puneți-i întrebări incomode. Dacă nu vă va răspunde vouă, va răspunde, odată și odată, procurorilor. Asta e sigur.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.