fbpx

Întrebări (incomode) lui Dodon. Ediția 2020

Dodon a refuzat să vină la dezbateri electorale. Dodon fuge de întrebări incomode. Pentru asta el evită jurnaliștii și oponenții politici. Dar el nu vă poate evita pe voi, oamenii. Voi sunteți cei care puteți să-l luați la întrebări în următoarea lună. Aici câteva propuneri de la mine. Vă rog să citiți aceste întrebări și, când îl vedeți prin localitatea voastră, cereți răspunsuri clare. Nu aveți de ce să vă temeți. Suntem o țară liberă iar el e obligat să răspundă. 

Înainte de prezidențialele din 2016 scriam aici o listă de întrebări pe care i le-aș pune lui Dodon. Atunci mai mulți jurnaliști au început a-l hărțui cu acele întrebări în campanie. Au trecut patru ani. Dodon nu a răspuns la nici una. S-au adăugat alte, multe întrebări. Am zis să repetăm și în 2020, dar acum sarcina e pe voi, pe cetățeni. Pentru că Dodon fuge, vedeți și aici câteva sfaturi cum să discuți cu DodonNu vă rușinați, nu vă temeți. Voi sunteți șeful lui, nu invers. 

1. Întrebarea de milioane. Ce era, totuși, în kuliok? 

Dodon o să spună că nu știe. Comportamentul lui de la acea întâlnire sugerează că știe bine ce se întâmplă. Și îl roagă pe Plahotniuc să transmită kuliokul lui Cornel că acesta luni să dea salariile. Întâi a explicat că juca șah, după asta a zis că tot e montaj. A zis că nu știe ce era în kuliok, după asta a zis că era o provocare la care nu s-a dat. 

Totuși ce era în kuliok? 

Ce crede că era în kuliok? Ce trebuia să primească Cornel de la Costea și ce au salariile cu asta? Ce salarii? Cui? Cât? 

Și ce a avut în vedere prin remarca: „Iar umblați cu culioacele”. Au mai fost, deci, culioace? Câte? Pentru ce? 


Această întrebare trebuie să o audă la fiecare întâlnire cu alegătorii, din fiecare sat. Dar nu e unica întrebare. Citim mai departe.

2. Care este realitatea în dosarul „Bahamas”? 

În 2016, unii membri PSRM au primit împrumut dintr-o zonă offshore (Bahamas) împrumut și i-au făcut donație la PSRM. După asta au fost alegerile prezidențiale. Ei de atunci au întors împrumuturile? Din ce bani, pentru că mulți sunt demnitari cu averi mici, oficial? Dodon știe originea acestor bani? De ce nu știe? În aceste prezidențiale cum se va finanța campania lui Dodon? 

Finanțarea partidelor politice din exterior este ilegală în Moldova. Cum explică Dodon faptul că Plahotniuc nu l-a exclus din cursă în 2016? 

3. Dodon a mers în multe vacanțe cu familia. Din ce bani? Cine i-a plătit pentru hotele și călătorii? Și dacă cineva i-a făcut acest cadou, de ce nu a declarat donația la ANI? În ce sumă? 

4. Despre una din călătorii – în Grecia – se spune că Igor Dodon ar fi stat în hotelul lui Arteom Chaika (fiul ex-procurorului General al Federației Ruse), unde o noapte ar costa 20.000 euro. E adevărat? Cine a plătit pentru sejur? Dacă a fost cadou, de ce nu a fost declarat conform legislației? 

5. Care, totuși, a fost implicarea lui Dodon în privatizarea Hotelului „Codru”? Plahotniuc în 2008 a pus mâna pe acest imobil la un preț de nimic, iar Dodon era ministru al economiei. Statul a pierdut atunci 16 milioane EURO. A zis că atunci a scris o scrisoare secretă lui Vladimir Voronin. Unde este scrisoarea? Ce îl oprește să o arate acum? Ea există, acea scrisoare? 

6. De câte ori anume și în ce direcții Dodon a călătorit cu avionul privat al lui Plahotniuc? Cât a costat asta? Cine a acoperit cheltuielile? Dodon nu avea oficial așa bani, conform declarației sale de venit. 

7. În timp ce era ministru al Economiei, în 2007, Dodon a construit monopolul Metalferos care a fost imediat preluat de Plahotniuc, iar nașul de cununie a lui Dodon – Sergiu Catană, este directorul financiar al companiei din 2007 până în prezent. Prin Metalferos au fost delapidate sute de milioane de euro. 

Plahotniuc a preluat schema Metalferos fix sub ochii lui Dodon, ministru al economiei. Cum a fost luată această decizie? 

De ce nu s-a împotrivit schemei? 

Cum se întâmplă că nașul lui Dodon a fost toată perioada director financiar? 

8. În 2008 Dodon a negociat un nou contract de livrare a energiei electrice din Ucraina. El a fost negociatorul-șef. Între Ucraina și noi apare o companie intermediară, înregistrată în Ungaria. După semnarea contractului, a crescut prețul la electricitate pentru consumatori. Doar în anul 2008 moldovenii au plătit cu 14 milioane de dolari mai mult. În 2016 declara că acel contract a fost un „mare succes”. 

Cum anume scumpirea energiei electrice cu 15% în câteva luni este un mare succes? 

Cine stătea în spatele companiei intermediar din Ungaria? 

De ce Dodon a aprobat asemenea condiții? 

9. În 2013 Dodon cumpără o casă de 162,1 metri pătrați cu 2.110.000 MDL. După asta, în declarația de venit a lui Dodon din anul 2016 suprafața casei devine de 422,8 m.p., iar valoarea rămâne practic aceeași. 

  • Cum se explică aceste diferențe? 
  • Au fost făcute ceva cheltuieli suplimentare pentru a tripla suprafața casei? 
  • Cât a costat asta? Din ce bani? Cine a ajutat?

Sursa: declarațiile de avere ale lui Dodon.

10. În anul 2013 Dodon contractează un credit de la VictoriaBank (pentru a cumpăra casa), în sumă de 1.477.000 MDL. Rata dobânzii, conform declarației de avere, era de 8%, ceea ce e cu 5% mai puțin decât rata dobânzii de pe piață atunci. Această reducere poate fi calificată ca mită, conform legislației noastre. Pe atunci VictoriaBank era controlată de Plahotniuc.

Cum a primit Igor Dodon, deputat în parlament, această reducere de la bancă? 

El a cerut reducerea la rata dobânzii, sau cineva i-a propus-o? 

Cu cine a discutat din bancă pentru a negocia condițiile? 

Cum a plătit Dodon de-a lungul anilor creditul, ținând cont de veniturile oficiale extrem de modeste ale familiei, în special din perioada 2013-2016. 

Sursa: declarațiile de avere ale lui Dodon.

11. Fratele său, Alexandru Dodon, a fost și el funcționar până la alegerea lui Dodon în funcția de președinte. În 2015 el declara venituri de 120.000 lei. De unde Alexandru, are bani pentru investiții și parteneriate cu Igor Chaika, sau fără el, doi ani mai târziu, începând cu anul 2017, când Igor devine președinte?

  •  SRL Arkhpley Development (Rusia) – companie de construcții
  •  SRL Promyshlenyi Ekologicheskii Operator” (Rusia) – colectarea și reciclarea deșeurilor
  • SRL Mediamails – agenție de publicitate
  • SRL Agrofactory (Moldova)

Aici o să răspundă, probabil, să-l întrebați pe fratele său. E cel mai prost răspuns posibil. Așa Igor Dodon va încerca să vă insulte inteligența. Există toate însemnele că fratele lui Dodon figurează fictiv în acte, iar beneficiarul real este însăși Dodon. 

12. De unde mama lui Igor Dodon, profesoară din satul Sadova, are bani pentru a cumpăra peste 100 loturi de pământ, cumpărate între anii 2013 și 2018? Întrebat în 2016 de unde are bani pentru casă, Dodon declara că îl ajută părinții. Deci mama l-a ajutat și pentru procurarea casei? Cu cât l-a ajutat și din ce venituri? 

13. Cum se întâmplă că, odată cu ascensiunea lui Dodon, au „crescut” și mulți din prietenii lui în afaceri? Până și apa de la parlament e cumpărată de la persoane afiliate lui Dodon? Vedeți aici investigația Toți oamenii președintelui pentru mai multe detalii, ca să nu repet. 

Nu îi este frică de faptul că, după ce și-a băgat toată familia și prietenii în scheme, după ce va pierde puterea, s-ar putea să-i vadă pe cei dragi după gratii? 

14. Cu ce s-a ocupat în Parlament între anii 2009 și 2012 că nu are nici un proiect înregistrat în parlament? De ce, timp de aproape opt ani (din 2009 până în 2016), are doar trei legi votate în parlament? Cu ce s-a ocupat în acea perioadă? Ce a făcut zi de zi?

15. Să explice câteva voturi din parlament – ale lui și ale PSRM pe care îl conducea:

  • În 2012 votează pentru președintele Timofti după ce trădează PCRM.
  • În 2013 votează contra demiterii lui Plahotniuc din funcția de vicespeaker.
  • În 2015 votează pentru demiterea guvernului Streleț.
  • În ianuarie 2016 Dodon și PSRM lipsesc parlamentul de cvorum și astfel eșuează ultima încercare a lui Timofti de a rezista în fața lui Plahotniuc – numirea guvernului Ion Sturza. Astfel cade ultima redută de rezistență din calea lui Plahotniuc. 
  • În 2017 PSRM votează, iar Dodon promulgă, amnistia fiscală și sistemul electoral mixt – proiecte strategice pentru Plahotniuc.
  • În 2018 PSRM votează iar Dodon promulgă cetățenia prin investiții – o schemă care facilitează spălările de bani prin Moldova. 
  • După ce cade Plahotniuc, în 2019 votează pentru anularea amnistiei fiscale, a sistemului electoral mixt și a cetățeniei prin investiții. 

Ce fel de consecvență e asta? De ce principii și obiective s-a condus Dodon și PSRM în acești opt ani de existență? 

16. Ce s-a întâmplat, totuși, atunci când s-a ridicat iute în fața lui Plahotniuc? Așa și nu a oferit un răspuns clar. Unicul răspuns pe care l-a oferit public este că a sărit în apărarea lui Ceban, dar a fost prins cu minciuna – Ceban era alături de el. 

Ce s-a întâmplat, totuși? De ce a sărit ca ars în fața lui Plahotniuc șapte ani în urmă? Să mai răspundă o dată, că data trecută nu prea a reușit să explice.

17. Ce a făcut atunci când Plahotniuc a anulat alegerile în 2018? Pas cu pas, ce acțiuni a întreprins? De ce el și PSRM nu au protestat în apărarea democrației așa cum am făcut-o noi? Se întâmpla ceva foarte, foarte grav. Întreaga societate trebuia mobilizată pentru a pune capăt regimului imediat. 

  • De ce a stat deoparte și s-a limitat la doar câteva declarații și nici măcar nu a pronunțat numele Plahotniuc? 
  • Cum a luat decizia de a nu face nimic? 
  • A avut Dodon discuții cu Ion Ceban despre asta? 
  • Ce discuții a avut cu Plahotniuc sau cu cineva apropiat lui la acest subiect? 
  • Cât de veridică este această înregistrare? Tot juca șah și aici? 

18. În 2014 a înregistrat în Parlament împreună cu Ceban și Greceanîi un proiect privind rezilierea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Crede că acest proiect trebuie susținut? Sau respins? Când a greșit? Atunci când ducea o luptă înverșunată contra Acordului de Asociere, sau acum când, declarativ, nu mai este împotriva lui? 

19. Dodon a fost primul oficial moldovean care a rostit cuvintele „președintele transnistriei”. Transnistria nu e Moldova? Sau Moldova are doi președinți? Sau poate nici unul? Cum crede că s-au simțit atunci oamenii care au luptat în 1992 pe Nistru, familiile celor ce și-au dat viața în 1992? 

20. Doi ani în urmă SIS a răpit șapte profesori și i-a traficat ilegal din țară, transportându-i în Turcia. Era clar din primele minute, se întâmpla o mare crimă. Ce a făcut Dodon pentru a opri acea expulzare? De ce, în calitate de președinte, cel puțin nu a mers imediat la aeroport să oprească crima? În schimb, prima reacție a lui Dodon a fost despre „duble standarde” și că „au fost deportări mai urâte”. 

Peste o lună după această crimă, Erdogan a vizitat Moldova și Dodon l-a decorat cu Ordinul Republicii. 

21. Unde-i miliardul, totuși? Are peste un an la guvernare. Nu s-a recuperat nimic. De ce a preluat minciunile lui Plahotniuc și la acest subiect? Din miliard a fost recuperat zero. Guvernul lui Plahotniuc dezinforma populația. Același lucru îl face Guvernul Dodon și Dodon personal. 

Banii din lichidarea băncilor sunt în continuare prezentați drept recuperare a miliardului furat. Are loc lichidarea, adică vânzarea proprietăților celor trei bănci ale lui Șor. Putem vinde toate sediile și mașinile BEM, Banca Socială și Unibank, dar miliardul va rămâne nerecuperat.

De ce Dodon spune aceleași minciuni ca și Plahotniuc? 

22. Ce va face după ce va pierde alegerile? E o întrebare importantă. Domnul Dodon a muncit la stat 23 de ani. Toată viața doar la stat, adică plătit din banii cetățenilor. A făcut o avere impresionantă la stat – el și familia lui. După aceste alegeri va fi prima dată fără nici o funcție. Cum se va isprăvi cu depresia? 

***

Astea ar fi întrebările pe care i le-aș pune. Pentru că sunt un nerușinat, nu aș accepta orice răspuns mincinos. Aș tot repeta întrebarea până nu primesc un răspuns.

Vă îndemn pe toți, mai ales prin sate, să vedeți aceste întrebări și să i le puneți cât mai insistent lui Dodon atunci când vine în localitatea voastră să vă ceară votul. Avem nevoie de doar câțiva oameni curajoși în fiecare sat. 

De asemenea, discutați aceste subiecte și cu susținătorii lui Dodon. Convingeți cât mai multă lume să nu mai voteze hoți, mincinoși și trădători. Doar împreună vom reuși. 

Vânați-l pe Dodon în fiecare sat, în fiecare studiou, la fiecare eveniment, dezbatere și puneți-i întrebări incomode. Dacă nu vă va răspunde vouă, va răspunde, odată și odată, procurorilor. Asta e sigur.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.