fbpx

De ce ești sărac în Moldova?

De ce prețurile în Moldova sunt mai mari decât în alte țări? De ce ești sărac? De ce nu ai un loc de muncă decent? Asta nu e o întâmplare, vă promit. Haideți să reflectăm împreună. Pentru început vedeți acest grafic simplu.


Avem un sistem construit să te țină în sărăcie.
Să te țină sărac. Acest sistem anume din asta profită – din sărăcia ta, a fiecăruia din noi. Cu cât mai sărac ești, cu atât mai puternic este sistemul. E un cerc vicios, dacă vreți. Nu există alt remediu decât să construim tot din nou. Asta am în vedere când spun că sistemul trebuie spart, demolat, distrus.

CORUPȚIA nu permite legilor să funcționeze corect. Ați auzit zicala „avem legi bune, dar implementate prost”? Ele nu funcționează din cauza corupției, în mare parte. Pentru că există oameni care fac profituri mari din acest haos. De aia avem un stat unde legea e doar o sugestie.

Întreaga economie este ocupată de MONOPOLURI, la fiecare colț, din care profită câțiva mari businessmani, iar pentru restul accesul este interzis.

Nici BIROCRAȚIA nu este o întâmplare. Ea are sarcina să protejeze aceste monopoluri de concurența din afară. Pentru că birocrația nu e pentru toți. E pentru cei mici. Birocrația rezultă în afaceri prospere pentru câțiva de ai casei și bariere și hărțuire pentru toți restul. Așa birocrația protejează monopolurile.

SCHEME la tot pasul – achiziții, privatizări, PPP-uri (ca Arena Chișinău), și multe, multe altele. În țara noastră se fură chiar și din hrișca pentru copii din grădinițe. Și din măști. Și din dezinfectante. Și nici nu ne mai mirăm. Din cauza schemelor statul cheltuie pe fiecare achiziție mai mult decât ar putea. Acești bani se duc în buzunarul privat al cuiva în loc să meargă spre pensii și salarii.

Nu în ultimul rând, RESURSE ENERGETICE mai scumpe decât ar putea fi. Plătim prea mult, lună de lună, pe electricitate, gaz, comunale. Avem condiții extrem de proaste la resurse energetice. Suntem mai săraci ca țările Uniunii Europene dar plătim mai scump pentru gazul rusesc. Și avem un președinte care pretinde că e mare prieten cu Rusia.

Această simfonie de probleme rezultă în PREȚURI exagerate pe care le suportă absolut toți – de la pensionar la milionar. În Moldova, aproape TOT costă mai scump decât în alte părți. Și suntem cea mai săracă țară din Europa. Și cea mai coruptă tot. Sărăcia și corupția merg mână în mână și asta nu e o întâmplare.

În Moldova se fură. Și cei ce fură știu că nu fură de la săraci. Știu că fură de la cei mai săraci oameni din Europa. Dar oricum fură. În 2020 în țara noastră 3 milioane de oameni sărmani pun mână de la mână pentru ca o mână de oameni de „sus” să ducă o viață îndestulată. O facem fără să observăm. De fiecare dată când plătim impozite și chiar de fiecare dată când mergem la magazin după cumpărături.

Acest cerc vicios poate fi oprit și trebuie oprit. Fără asta nu vom avea o țară prosperă. Soluții există și sunt simple ca bună ziua. Pentru început trebuie să avem înțelepciunea să alegem oameni cinstiți la guvernare. Hoții și corupții nu sunt în stare să rezolve aceste probleme. E și logic. Asta ar însemna să meargă contra intereselor lor proprii. Ei beneficiază din acest sistem. De ce l-ar schimba, sau cel puțin l-ar pune sub risc?

Dacă îl vedeți pe Dodon prin satul sau orașul vostru, întrebați-l de ce prețurile sunt atât de mari în țara noastră. Și aici mai vedeți câteva întrebări pe care i le puteți acorda lui sau celor care vin să îi facă campanie.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.