fbpx

Ce crede Dodon despre patronii săi de la Moscova

Ieri seara mi-a fost transmisă o informație pe care am decis să o public, în contextul activității mele parlamentare privind monitorizarea activității președintelui. Nu o să divulg sursa.

În această postare o să vedeți trei imagini – o corespondență dintre Ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța și președintele Igor Dodon. La corespondență mai sunt copiați șeful cabinetului lui Dodon Nicolae Posturusu și consilierul lui Dodon (de ieri din nou ministru) Victor Gaiciuc.

Este o notă pe care Neguța o pregătește pentru „centrală” – la Ministerul de Externe, dar o consultă în prealabil cu Dodon (ceea ce deja nu e ok), despre întrevederea dintre Neguța și Igor Maslov, șeful-adjunct de direcție din Administrația de la Kremlin. Același Maslov despre care RISE Moldova a scris că e șeful „subdiviziunii moldovenești” la Kremlin (colonel al Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, șef-adjunct al Departamentului pentru relații interregionale și culturale cu țările străine). Dacă încă nu ați citit despre Kremlinovici, citiți aici.

Un lucru ce mă îngrijorează e punctul 2 din notă (în chenar roșu). Despre alegerile prezidențiale Neguța comunică: „am primit asigurarea că vom primi ajutorul necesar în asigurarea activității secțiilor (de vot)”. Neguța va trebui să clarifice la ce „ajutor” anume s-a referit.

Alt lucru ce mă deranjează este faptul că Dodon își depășește atribuțiile și comite imixtiune în activitatea ambasadei. Dodon citește notele elaborate de Neguța înainte ca acestea să fie remise oficial la MAEIE și le cenzurează cu text deschis. „Scoate din notă”, îi indică Dodon lui Neguța. Dodon stă ca filtru de informație între ce se întâmplă în ambasadă și ce se comunică pe canalele oficiale – informație ce ulterior stă la baza luării deciziilor. Asta nu poate să fie legal. Dodon urma să primească informația oficial de la MAEIE, așa cum e propus în însăși nota lui Neguța, la final. Așa funcționează lucrurile.

Și alt lucru care mă deranjează – Neguța comunică despre faptul că în discuție a fost atins și subiectul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi. După cum reiese din notă (marcat cu galben), Maslov a pledat pentru un sprijin real al anchetei privind asasinarea lui Navalnîi. Neguță se arată ezitant pe acest subiect și cere sfatul lui Dodon – să scrie asta sau nu? Efectiv întreabă dacă să comunice acest lucru la centrală, sau nu. Dodon îi dă indicația (ilegală) să scoată asta din notă și îl numește pe Maslov…debil. Conclud că Dodon este împotriva unei anchete reale a tentativei de asasinare a lui Navalnîi, iar Maslov – pentru o asemenea anchetă.

Asta a fost introducerea mea, dar concluziile vă aparțin. Vedeți mai jos o mostră de politică externă echilibrată.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.