fbpx

Cum Dodon a vândut Hotelul Codru lui Plahotniuc

Această postare e despre cum Dodon, ascultător și eficient, i-a promovat interesele lui Plahotniuc în vânzarea Hotelului Codru și despre „o scrisoare pierdută”. Sau, mai degrabă, o scrisoare inexistentă.

Hotelul „Codru” a fost privatizat (de 5 ori mai ieftin) în anul 2008 când Dodon era Ministru al Economiei. Cumpărătorul a fost Plahtoniuc. Întrebat ce a făcut ca să protejeze interesele statului, Dodon a spus că s-a împotrivit privatizării scriind o scrisoare secretă. Au trecut 12 ani, dar scrisoarea așa și nu a mai publicat-o.

În 2015 Dodon a făcut prima declarație cum că ar fi scris o scrisoare, pentru a-și justifica inacțiunea. Doar că nu a arătat-o. Un exemplu clasic cum Dodon fuge ani la rând de întrebări care-l acuză de corupție. Sunt mai multe.

Dar societatea trebuia să obțină toate clarificările necesare despre implicarea lui Igor Dodon într-o privatizare care a prejudiciat statul cu o sumă semnificativă de bani.

Prin 2017, fiind la CPR, am încercat să obținem prin toate căile legale acea scrisoare. Sau un răspuns clar că așa scrisoare nu există. Am început cu petiții și solicitări de informație și am terminat cu judecată. După multiple adresări la Președinție și la Guvern, care nu au primit un răspuns calitativ, CPR a dat guvernul în judecată.

Unul din martorii implicați în cadrul ședinței de judecată a fost Igor Grigoriev, fost director al APP din subordinea lui Dodon. Dumnealui a oferit mai multe clarificări și a explicat pas cu pas cum a derulat procesul. Ministerul Economiei, fiind parte a litigiului, a acceptat aceste declarații și le-a confirmat. Inclusiv că o scrisoare nu există.

Pe scurt istoria privatizării Hotelului Codru, calibrată din sursele disponibile, inclusiv declarațiile dlui Grigoriev:

În 2007 s-a decis includerea Hotelului Codru în lista bunurilor nepasibile privatizării. Adică, privatizarea cărora este interzisă fără acordul Parlamentului.

În 2008, la doar câteva luni, această decizie a fost anulată. Promotorul și coordonatorul procesului a fost Igor Dodon care, ținea mâna pe puls, pas cu pas.

În parlament, deputații Anatolie Zagorodnîi, Irina Vlah și Vladimir Vitiuc au venit cu inițiativa legislativă de a scoate Hotelul Codru din lista bunurilor nepasibile privatizării. Avizul guvernului a fost pozitiv. Responsabil principal – Ministerul Economiei, ministru Igor Dodon).

În doar câteva luni, în vara anului 2008, s-a reușit: inițierea și consultarea proiectului de lege, avizarea pozitivă la guvern, votarea în două lecturi a proiectului de lege, scoaterea la privatizare a hotelului și finalizarea tranzacției.

Înțelegerea mea e că Vladimir Voronin nu a fost promotorul privatizării, așa cum spune Dodon. Promotorul inițiativei a fost însăși Dodon. Mergea la președinție după accept, îl primea și mergea înainte. Asta reiese și din declarațiile lui Voronin.

Câștigătorul licitației a fost Plahotniuc, iar perdantul – statul. Iar Dodon s-o fi pricopsit cu primul kuliok.

Priviți aici și ascultați atent aici.

Dodon mai are câteva zile să arate scrisoarea asta despre care tot povestește timp de 12 ani. Mai aveți timp. Luați-l la întrebări despre acest mic episod din viața lui, dar și despre altele.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.