În campanie PAS a avut un angajament de a promova avertizările în locul amenzilor abuzive eliberate antreprenorilor. Ziceam că e ok să greșești și că nici o greșeală nu trebuie să te coste afacerea. Am mai avut un proiect în trecut, dar aici o idee, cred eu, mai elegantă.
Acum Codul Fiscal face diferența dintre încălcările fiscale semnificative și cele nesemnificative. Pentru încălcările nesemnificative (1000 lei pentru antreprenori și 100 lei pentru cetățeni) se aplică avertizare. Pentru cele semnificative – amendă.
Ideea este să creștem acest prag la 5000 de lei pentru antreprenori și la 500 lei pentru cetățeni. Astfel, în cazul unei încălcări fiscale sub 5000 lei, un antreprenor ar primi obligatoriu averizare. Am oferi o relaxare serioasă mediului de afaceri, în special pentru micii antreprenori.
Care ar fi riscurile? Opozanții vor spune „evaziune și veniturile bugetului în descreștere”. Dar 5000 lei este echivalentul a 250 EURO. Este ok statul să spună că sub această sumă primești o avertizare, iar dacă te prinde data viitoare, plătești dur de tot.
Acum Serviciul Fiscal și alte instituții cheltuie mai mult pentru documentarea, constatarea și procesarea unei încălcări decât venitul care vine din încasarea amenzii. Crescând acest prag, încurajăm instituția să se concentreze prioritar pe marii evazioniști.
Și care ar fi implicațiile? Avem două posibilități:
- Dacă majoritatea amenzilor eliberate la moment sunt în acest segment de până la 5000 lei, avem o problemă foarte mare. Înseamnă că Serviciul Fiscal se ocupă preponderent cu micile încălcări și nu se concentrează pe marea evaziune.
- Iar dacă nu avem prea multe amenzi eliberate pentru încălcări sub 5000 lei, înseamnă că în general nu avem o problemă.
Mai mult ca atât. Pragul actual (de 1000 lei pentru antreprenori și 100 pentru cetățeni) a fost stabilit în 2015. De atunci leul s-a depreciat semnificativ în termeni reali, iar salariul mediu s-a dublat în ultimii 6 ani.
Vedeți aici proiectul de lege pe care intenționăm să-l înregistrăm curând și vă rog să veniți cu comentarii la [email protected]
Aici proiectul (nr 350) pe pagina web a parlamentului.
Moldova în continuare este o țară coruptă. Cu inspectori, polițiști, funcționari coruptibili. Noi muncim și o să schimbăm asta cât de curând, dar la moment situația este asta. Consider că această inițiativă ar proteja antreprenorii de corupția inspectorilor și ar oferi o relaxare veritabilă mediului de afaceri.