Azi am anunțat inițiativa noastră de plafonare a comisioanelor bancare la plățile cu cardul. E bine pentru economie.
La moment pentru o plată cu cardul e perceput un comision de 2-3%. Asta descurajează efortul nostru de a promova plățile cashless și e o problemă în primul rând pentru întreprinderile mici și mijlocii. O să plafonăm comisioanele acestea pentru IMM-uri la maximum 0,5%, sau 5 lei, oricare valoare este mai mică.
Conform unor estimări, economia subterană în Moldova constituie 50% din total. Adică, relația dintre stat și jumate de economie nu există. Statul cu politicile sale nu penetrează la jumate din economie. Asta complică transmisiunea politicilor fiscale, economice, monetare, dar și duce la neîncasări masive la bugetul de stat – bani care ar putea fi folosiți la creșterea pensiilor și salariilor, la acordarea subvențiilor pentru antreprenori, la investiții.
Și desigur, principalul facilitator al economiei subterane este numerarul. Banii cash. O economie transparentă, curată, este o economie cu cât mai puțin cash. De aceea, una din metodele de albire graduală a economiei este promovarea plăților fără numerar.Astăzi am pus în discuție unul din principalele obstacole din calea plăților cashless.
În Moldova, comisioanele aplicate la plata cu cardul sunt pe de-a dreptul descurajante și reprezintă un cost suplimentar pentru antreprenori. Deși cumpărătorii, consumatorii, nu simt acest cost, pentru că plătesc aceeași sumă fie în numerar, fie cu cardul, antreprenorii sunt nevoiți să plătească comisioane de 2-3% per fiecare tranzacție. În asemenea condiții este și normal că ei vor prefera cash, chiar dacă nu fac nici o evaziune. Pentru că e mai ieftin.
Conform datelor BNM, doar în ultimii 4 ani (din 2017 până în 2021) valoarea tranzacțiilor cu cardurile bancare a crescut de 4 ori – de la 8.8 mlrd la 32 mlrd. Nu am observat în nici un fel o ajustare a comisioanelor. Antreprenorii cum plăteau 2-3% 15 ani în urmă, așa și plătesc.
Considerăm că trebuie să intervenim la fel cum a intervenit Uniunea Europeană încă în 2015.
Pentru că aceste costuri sunt în special resimțite de micii antreprenori, venim cu o propunere legislativă care să plafoneze, pentru ÎMMuri, comisioanele la plățile cu cardul la 0,5% total, sau 5 lei (oricare valoare este mai mică).
Această măsură va ajuta IMMurile să economisească sume considerabile de bani pe care să îi utilizeze în dezvoltarea afacerilor lor. De asemenea, această facilitate, combinată cu alte inițiative pe care le promovăm, va crea noi oportunități de dezvoltare a micilor afaceri, magazine online, livrare, etc.
Asta va fi un mare ajutor pentru ÎMM care, deseori, luptă să supraviețuiască, și va fi un instrument simplu, neintrusiv, care să promoveze plățile cashless.
Mai urmează și alte inițiative care vor ținti obiectivul nostru major de a albi economia.
Aici briefingul de presă de azi: