Chiar și în criză pandemică, statul colectează impozite de la antreprenori, de unde aceștia nu au. Unii din ei mai întârzie cu plata, iar din cauza asta li se calculează și unele penalități din cauza întârzierii la plata impozitelor. Propunem amânarea (pentru moment) a plății penalităților calculate pentru întârzierea plății impozitelor, până în anul 2022. Celor care deja au plătit penalități, să li se recalculeze impozitul. Cred că așa e corect.
Suntem într-o criză fără de precedent. Și uite anume acum, când antreprenorii sunt la pământ, socialiștii s-au transformat în cei mai mari liberali pe subiecte economice. Cică, dacă unii nu supraviețuiesc, atunci asta este, vor apare alții în loc. Așa e în economie de piață, spun ei.
Această gândire e greșită în situația actuală. E într-atât de greșită, încât eu, un adept convins al economiei de piață, a trebuit să îmi ajustez viziunile. Explic:
E adevărat, companii se nasc și mor permanent. Așa e natural. Și e adevărat că cel mai bun egalizator este piața liberă și forțele concurenței. Dacă nu ești competitiv – cazi. Câștigă consumatorul, care are produse bune la preț optim. E adevărat că nimic mai bun decât asta nu avem.
Însă. Deja avem suficiente date să înțelegem că această criză distruge companiile într-un mod foarte diferit de forțele concurenței. Concurența îi distruge pe cei slabi, necompetitivi, ineficienți. Această criză îi distruge în primul rând pe cei mici și fără rezerve, sau surse de venit. Chiar dacă ai o idee super-inovatoare la care lucrezi, vei fi strivit de criza pandemică pentru că brusc nu ai bani de chirie și salarii. Chiar dacă, pentru același produs, dai un preț cu 5% mai jos, vei fi distrus pentru că cei mari au o marjă a pieței mai mare și rezerve mai mari de a supraviețui.
Această criză distruge concurența. De aceea socialiștii greșesc în viziunile lor. Nu e momentul să fim ultra-liberali. Pentru a proteja economia, statul trebuie să intervină cu măsuri economice și financiare, așa cum s-a întâmplat în alte țări pentru a ajuta (lucru care la noi nu l-au făcut). Dacă statul nu va face nimic, monopolurile pur și simplu se vor extinde și consolida și mai mult, grație crizei. Sau poate asta se dorește?
Aici draftul actual al proiectului:
Vă rog să-l citiți și, dacă aveți orice sugestii pe text, sau poate să adăugăm vreo idee tangențială, vă rog să lăsați în comentarii, sau să dați un mail la [email protected]. După ce vedem ce propuneri vin, luni înregistrăm proiectul.
Acest proiect simplu este o următoare tentativă să ajutăm antreprenorii măcar cu ceva, după ce majoritatea parlamentară au respins mai multe inițiative de la noi.
În majoritatea statelor dezvoltate, pentru a salva economia, guvernele au făcut cel puțin una din două lucruri (de obicei – ambele):
- Plata șomajului tehnic, pentru a preveni disponibilizările în masă și distrugerea locurilor de muncă. Odată distruse, locurile de muncă nu vor reveni decât peste ani buni. Asta înseamnă că oamenii nu vor plăti impozite și nu vor consuma, iar statul va pierde mai mult pe termen lung. Și va cheltui tot, pentru că odată transformați în șomeri, oamenii oricum au să aștepte ajutor de la stat. De aceea e mai înțelept să cheltui bani ca să ajuți antreprenorii să țină oamenii la muncă, așa cum au făcut-o alții.
- Subvenții întreprinderilor (în special mici și mijlocii) pentru a preveni falimentele în lanț. Companiile au împrumuturi la bănci, au contracte de chirie, au datorii și obligații financiare. Dacă una falimentează, problema se transmite pe lanț. Dacă falimentează mulți odată, economia cade în groapă – de la chiriaș până la bancă comercială. De aceea, e mai înțelept să cheltui niște bani pentru a ține întreprinderile pe linia de plutire. Alte state literalmente au aruncat cu bani în economie. Guverne liberale, din economii de piață funcționale au considerat că asta e corect.
Guvernul Dodon a decis să nu facă NICI UNA din cele două de mai sus. Moldova este, posibil unica țară care nu a luat nici una din cele două măsuri simple și clare. Dimpotrivă, măsurile lor încurajează șomajul, monopolurile și falimentele în lanț. Poate o fac conștient?
Așa sau altfel, să mai încercăm o dată cu încă o idee.
Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.