fbpx

Mergem la Curtea Constituțională

M-am adresat marți la Curtea Constituțională cu un subiect care ar putea fi un pas imens în direcția promovării meritocrației și descurajării numirilor ilegale, pe criterii politice, dacă așa va considera Înalta Curte.

Constituția noastră spune că „Oricărui cetăţean i se asigură, potrivit legii, accesul la o funcţie publică” (art 39, pt 2). Asta nu e doar o simplă asigurare că acei ce acced în funcții publice o fac conform legii. Cred că asta înseamnă că numirile cu încălcare de legislație, pe criterii politice, sunt contrare acestui principiu, și deci, contravin Constituției. Numind o persoană ce nu corespunde cerințelor legale într-o funcție publică, statul, de fapt, îngrădește accesul la o funcție publică acelor persoane care corespund cerințelor legale de a candida și a deține funcția dată.

Atunci când Parlamentul ignoră condițiile impuse prin lege pentru accederea într-o funcție publică, acesta limitează arbitrar dreptul persoanelor care se califică pentru acea funcție.

Logic, nu? Dar avem nevoie de o conversație în acest sens. Avem nevoie de un precedent.

Anatolie Zagorodnîi a fost numit în februarie 2019 la Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (instituția ce asigură un proces echitabil al achizițiilor) fără a corespunde cerințelor legale (nu are trei ani de experiență în achiziții publice). A fost numit contrar legii. Asta înseamnă că statul a îngrădit accesul la această funcție altor persoane care ar fi corespuns cerințelor legale. Din acest motiv am solicitat Înaltei Curți să declare neconstituțională Hotărârea Parlamentului de numire în această funcție (cu suspendarea ei până la pronunțarea în fond a sesizării).

Asta e doar unul din argumentele din sesizare. Întreg documentul îl puteți consulta aici:

Chiar citiți documentul. E o plăcere de lectură, cred.

Zagorodnîi a fost numit de guvernarea Plahotniuc și este reciclat și protejat de guvernarea Dodon. L-am revocat o dată în iulie 2019. S-a restabilit prin judecată. Prima dată un judecător a anulat o Hotărâre a Parlamentului. Am înregistrat un alt proiect de revocare repetată care este blocat de socialiști din februarie 2020. Am scris și la procuratură despre această ilegalitate, cum aleșii poporului refuză să își exercite responsabilitățile. Primul răspuns a fost o bătaie de joc și am insistat încă o dată.

S-ar pare că e personal. Nu este. Adevărul e că nici nu l-am văzut în față pe acest domn. Nu am nimic cu el. Doar nu-mi place când se terfelește legea în așa hal. Și nu-mi place să nu duc lucrul până la capăt. Mai bine nu mă apuc.

Dar această sesizare nu este doar despre Zagorodnîi. E despre mult mai mult. Dacă vom reuși să convingem Înalta Curte cu argumentele noastre, va fi un precedent foarte sănătos. Am putea opri numirile în funcții publice cu încălcarea cerințelor legale, pe criterii politice. Ele se întâmplă pe bandă rulantă în Moldova și asta e una din principalele manifestări ale corupției și clientelismului.

Dacă Înalta Curte va accepta aceste argumente, am curăța drumul pentru mai mulți oameni competenți în funcții publice. Am avea mai puțini impostori în funcții publice. Avem prea mulți impostori în funcții publice. Trebuie să facem drum pentru oameni competenți.

Vezi și: Cum arată un stat capturat? Cazul Zagorodnîi.

Vezi și: Anatolie Zagorodnîi trebuie demis a doua oară. Iată de ce.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.