fbpx

Dodon a dat-o în bară

În Moldova nu te plictisești. Și asta e bine. Decizia Curții Constituționale de a suspenda împrumutul rusesc nu este una definitivă. Să nu ne bucurăm înainte de timp. Dar haideți să reflectăm puțin – cum am ajuns aici?

Despre șefia Curții Constituționale. A fost o surpriză pentru toți. Dar cât toată țara azi râde de Dodon, este o persoană care a suferit o umilință publică din cauza lui. Incompetența lui Dodon l-a costat pe domnul Țurcan funcția de președinte al Curții Constituționale și, mai important ca funcția, cred, cred că e umilința publică. Dodon a ieșit live și a recunoscut că a comis o ilegalitate, demonstrându-și din nou incompetența. E în al treilea an de mandat de președinte, are 7 ani în parlament, ani în guvern. Să nu știi lucruri elementare despre secretul deliberării și să o trântești în așa hal public, în văzul tuturor, chiar trebuie să fii cam prostuț. Domnul Țurcan să-i mulțumească lui Dodon pentru această umilință. Nu cred că-i este plăcut.

Despre suspendarea acordului de împrumut cu Federația Rusă de către Curtea Constituțională. Salut această decizie care, chiar dacă nu e finală, este una corectă.

Este o umilință adusă lui Dodon. Râdeți puțin de el azi, indiferent ce se va întâmpla zilele următoare. Acest acord comportă riscuri imense. Se crează impresia că ei nici nu au negociat. Vedem ce urmează, să nu ne bucurăm înainte de timp, dar azi, acordul a eșuat.

Principalul motiv al acestui eșec – carcaterul secret al negocierilor și a întregului proces. Plătesc prețul netransparenței și sper să îl plătească până la urmă.

Eu am urmărit tot procesul din ziua 1 și am tot informat cetățenii practic în fiecare lună (Vedeți: 21 aprilie,  20 aprilie,  14 februarie 2020, 21 ianuarie 2020, 13 decembrie 2019, 22 noiembrie 2019). Am pus întrebări, am solicitat informație. Nu ni s-a oferit nimic. Primul document publicat la acest subiect în toate șase luni, a fost însăși acordul deja semnat. Nu așa se face. Am mai văzut acorduri de finanțare. Chiar am și fost implicat și în negocierea câtorva din ele. Am făcut zeci de comunicate la fiecare. Au fost memorandumuri de înțelegere, procese verbale, texte publicate în prealabil. Să fi fost un proces transparent, aceleași rezerve le-am fi identificat și ridicat la etape anterioare și, poate, rezultatul era altfel. Ne-am făcut treaba de opoziție și am făcut-o bine atunci, când ni s-a dat ocazia. Ei au ales să ne includă la sfârșit, nu noi am ales-o.

Rusia are o problemă mare în țara noastră. Mizează pe bufoni alde Dodon. Responsabilitatea pentru eșecul acestui acord azi este, deci, tot a lui Dodon și a guvernului său. Ei au ales să îl treacă în secret, sperând că negocierile de culise vor rezolva tot. Consecințele să și le asume tot ei.

O negociere eșuată e mai rău decât o negociere neîncepută. Eșecul de azi s-ar putea să se ramifice inclusiv în complicarea relațiilor cu Rusia, lucru de care vor vrea să ne învinuiască pe noi. Nimic nou sub soare. De jumate de an au guvernarea și tot opoziția le e de vină, în fiecare săptămână. Responsabilitatea acestui eșec, inclusiv consecințele, să și le asume cei care au dus (sau nu au dus) negocierile, care au ascuns informație de la deputați și au condus procesul în halul în care au făcut-o. Ei au dat-o în bară.

Între timp, eu mă bucur că un împrumut cu riscuri imense, cu condiții la care Moldova nu a mers în nici un alt împrumut, are totuși șanse să nu meargă până la urmă, chiar dacă dimineața asta părea inevitabil.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.