fbpx

Nici nu știu, nici nu le pasă

La 8 luni de la declanșarea crizei, noi nu avem o elementară estimare a impactului. Dacă nu știm cum am fost afectați economic, nu putem avea măsuri eficiente de soluționare a crizei.

Noi am mai avut și alte situații excepționale. Nu atât de grave, dar îmi mai amintesc. Inundații, secete. Chiar de erau mult mai ușoare, totdeauna daunele au fost estimate imediat, pentru seta prioritățile financiare corect, pentru a proteja și a salva oamenii și economia. Trebuie să calculezi care a fost impactul negativ. Asta, pentru a ști unde trebuie să reconstruiești urgent, câți bani trebuiesc, și când. Este o chestie elementară.

Știm cumva câți oameni și-au pierdut o bună parte din venitul anual, din cauza că au stat acasă câteva luni bune?

Știm exact câte locuri de muncă au fost distruse definitiv?

Știm exact câți antreprenori sunt pe brânci?

Știm poate câți nu își vor mai reveni?

Știm câte afaceri vor falimenta anul acesta din cauza pandemiei?

Știm câte din ele vor falimenta anul viitor?

Știm în general care este impactul negativ asupra economiei în 2020? 2021?

Nu știm nimic din astea. Sunt doar unele estimări ale noastre, dar nu există o comunicare clară din partea unui guvern responsabil. Putem doar ghici. Nu știm, pentru că guvernul Dodon în loc să administreze eficient criza, au venit cu măsuri ce au adâncit criza.

Dacă nu știm cât de cât care este impactul, putem oare avea măsuri eficiente de rezolvare a crizei? Și dacă, după 8 luni de criză, nu avem nici măcar o estimare a impactului, cu ce anume s-au ocupat cei numiți „Guvernul Dodon”?

În multe, multe alte țări statul a aruncat literalmente cu bani în micile afaceri pentru a le menține pe linia de plutire să nu aibă falimente în lanț (egal cu dezastru economic și explozie a șomajului – cheltuieli ce oricum vor reveni statului, doar că mai târziu). Ce au făcut ei în Moldova? Au propus „măsuri” ce încurajează falimentele. Măsuri ce doar îi bagă pe antreprenori și mai mult în datorii. Le-au zis să meargă la bancă, să ia credite, iar statul să compenseze dobânda. Super.

În alte țări statul a venit cu măsuri targetate pentru acele sectoare care au fost, cu adevărat, afectate. HORECA, industria turismului, transportatori, etc. Ce au făcut ei în Moldova? Au permis acelorași companii ce fac supraprofituri pe timp de criză, să mai acceseze și facilități și subvenții, pe când cei care au suferit, nu puteau beneficia din cauza modului în care a fost concepută „măsura de susținere”. Super business.

În alte țări statul a venit cu ajutor de șomaj pentru a proteja locurile de muncă și veniturile oamenilor. Ca să evite disponibilizările în masă. Ce au făcut ei în Moldova? Au venit cu măsuri care de facto încurajează șomajul. Soluția – au crescut alocările pentru șomaj. Le-a zis noilor șomeri să meargă la Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Iar acolo – birocrație înjositoare și greu să beneficiezi de acel ajutor infim. Frumos.

Și știți ce este cel mai grav? Ei știau că măsurile lor nu vor ajuta. Ei știau că măsurile lor doar vor adânci criza. Și au făcut-o, oricum.

Am zis-o și de la tribuna parlamentului și noi toți am zis-o nu o dată. Parcă vorbești cu pereții. Noi i-am preîntâmpinat. Dacă noi știam, de ce ei nu știau?

Dumitru Alaiba despre modificările la bugetul de stat pentru atenuarea impactului socio-economic COVID-19

Despre modificarea bugetului. Ei spun că acest buget vine să ajute antreprenorii și cetățenii, dar puteau să arate și lista acestor cetățeni și antreprenori, pentru că ea este una scurtă. Am explicat de ce nu putem susține această propunere.Acest buget nu face o ofertă întreprinderilor mici și mijlocii.Acest buget încurajează șomajul. Acest buget nu taie poftele instituțiilor de a cheltui pe achiziții și investiții dubioase.Acest buget finanțează deficitul prin împrumuturi cu riscuri grave, care sincer sper să nu se materializeze, pentru că nu ne dorim asta.În țară e criză.În guvernarea lor e altceva.Este IPOCRIZĂ.

Gepostet von Dumitru Alaiba am Donnerstag, 23. April 2020

Ah, am avut și secetă? Au fost luați prin surprindere, cumva? Fals! Datele colectate în ultimii 40 de ani sugerează clar că după o iarnă caldă urmează o secetă crâncenă. Ultima dată am văzut asta în 2007-2008, când a fost pârjolită toată țara. Iar iarna 2019-2020 a fost cea mai caldă din istorie. Astea sunt cifre disponibile tuturor. Dacă noi știm asta, de ce ei nu au știut? Ei au avut cel puțin 10 luni să pregătească țara pentru impactul secetei. Dacă nu au știut mai devreme, atunci guvernul a fost informat cel târziu în februarie. Ce au făcut ei? Din nou, NIMIC. Ministerul Agriculturii era ocupat cu scheme de zăcăminte minerale și păduri, în loc să pregătească din timp soluții.

Ei au arătat ce pot. Nu pot nimic. Pur și simplu nu sunt capabili. Cei ce au distrus, nu pot construi.

Repet: nu Dodon a adus coronavirusul în Moldova, dar el poartă deplina responsabilitate pentru costul imens pe care îl plătește țara noastră: economia și oamenii. Am fi putut să scăpăm mai ieftin din această năpastă. Sunt absolut sigur. Dacă aveam o guvernare mai responsabilă.

Nu e târziu. Soluții există. Cu cât mai repede începem să reconstruim, cu atât mai multe putem salva. Ei nu pot. Noi putem, pe noi ne duce capul.

Dacă îl vedeți pe Dodon prin satul sau orașul vostru, aici câteva întrebări pe care i le puteți acorda lui sau celor care vin să îi facă campanie, cerându-vă votul. Nu vă rușinați, nu vă temeți.

Abonează-te și primește toate postările direct pe mail.